Στις εξελιξεις που αφορούν τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα αναφέρθηκε ο προεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ιωάννης Κοντός.

Όπως αναφέρει: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας ήταν ο πρώτος που ανέδειξε το ζήτημα της επικείμενης κατάργησης (στις 9/12) των κατά παρέκκλιση οικοδομικών αδειών (για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, κάτω των 4 στρ.) και των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί.

Η 2ετης περίοδος χάριτος του Νόμου 2020-2022, ήταν μέσα στην πανδημία, υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα έλλειψης τίτλων, χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων, χρονοβόρων προϋποθέσεων κλπ, που δεν επέτρεψαν την αξιοποίηση του χρόνου αυτού.
Με την κατάργηση των αδειών αυτών, οικόπεδα που έχουν φορολογηθεί για οικοδομήσιμα, θα καταστούν χωράφια, η αξία τους καταρρακώνεται, ενώ η αγορά ακινήτων θα στρεβλωθεί εντελώς, αφού οι αξίες της γης και της κατοικίας, θα εκτιναχθούν ακόμα περισσότερο, όταν ήδη στην Κέρκυρα είναι πολύ ψηλά.

Ο Υφυπουργός κ. Ταγαράς έδειξε απρόθυμος για την παράταση την οποίαν όλη η Ελλάδα ζητάει και το μόνο που προσέφερε είναι να μπορούν να κατατίθενται αιτήματα έκδοσης αδειών έως τις 09/12, για να κατοχυρώνεται η μελλοντική έκδοση άδειας, με την προσκόμιση των δικαιολογητικών.

Δεν θεωρώ τη λύση αυτή ως την πλέον κατάλληλη. Και είναι μια λύση εντελώς ανεπαρκής.
Επίσης ανέφερε ότι την άνοιξη θα εκδοθούν 300 προεδρικά διατάγματα για να θεσπιστούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, όταν από το 2020 δεν έχει γίνει κάτι σοβαρό επ’ αυτού. Επίσης είναι πολύ πιθανή η διεξαγωγή εθνικών εκλογών την άνοιξη και ο κάθε σόφρων άνθρωπος αναρωτιέται, πως ταυτόχρονα θα εκδίδονται 300 πδ;
Επίσης όλο αυτό το μεσοδιάστημα πως θα καλυφθεί;

Έχω την εντύπωση ότι οι προτεινόμενες λύσεις δεν προσφέρουν επίλυση του θέματος και επιμένω ότι η μόνη σοβαρή αντιμετώπιση τη δεδομένη στιγμή είναι η παράταση του παρόντος καθεστώτος στις οικοδομικές άδειες αυτές, έως ότου θεσπιστούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.