Ο Γεράσιμος Αγγελάτος είναι ο συμπατριώτης μας που βρίσκεται μαζί με άλλους 8 ναυτικούς εγκλωβισμένος στο εμπορικό πλοίο «Angelic Power» εδώ και εννέα (9) μήνες αρόδου στο αγκυροβόλιο Κουαμτζου της Νότιας Κίνας. (Διάβασε το σχετικό ρεπορταζ εδω).

Επικοινωνήσαμε μαζί του τηλεφωνικά πρώτα και κύρια να μάθουμε για την κατάσταση της υγείας του και του πληρώματος και τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Ο Γεράσιμος είναι ναυτικός πολλά χρόνια, στο συγκεκριμένο πλοίο ανέβηκε τον Ιούλιο του 2020. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που έφθασαν πριν 9 μήνες στην Κίνα . Από τότε έχουν να κατέβουν στην στεριά . Οι μισθοί τους δεν καταβάλλονται τους δυο τελευταίους μήνες.

Η αντιμετώπιση των Κινέζικων λιμενικών αρχών – όπως διαβάσαμε και σε δημοσιεύματα- απέναντι στους Ναυτικούς είναι άθλια. Προκλητικά τους λένε ότι δεν μας ενδιαφέρει η ζωή σας. Στα αιτήματα για βοήθεια ασθενούς με κρίσεις η απάντηση ήταν «Ας πεθάνετε» .

Το πλοίο είναι υπό ελληνική σημαία, είναι ¨ελληνικό έδαφος σύμφωνα με την διεθνή διπλωματία. Η απάνθρωπη αντιμετώπιση των Κινέζικων αρχών στους εγκλωβισμένους ναυτικούς είναι προσβολή της Ελλάδας και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσει η χώρα μας.

Όμως τα χειρότερα έρχονται.. Σε τέσσερεις μέρες τελειώνουν τα καύσιμα στο πλοίο. Που σημαίνει σβήνουν φώτα , μηχανές και ψυγεία. Που σημαίνει καταστροφή των αποθεμάτων.  Όσο αφορά τα αποθέματα σε τροφή και νερό με τη βία θα τους κρατήσουν ένα μήνα ακόμα, αν όμως καταστραφούν , τότε σε 3-4 μέρες δεν θα έχουν τρόφιμα και μπαίνουμε σε άλλες καταστάσεις.

Τίθεται θέμα ανθρωπιστικής βοήθειας. Μέλη του πληρώματος έχουν σταματήσει τις θεραπείες τους γιατί δεν έχουν πια φάρμακα, η 9 μηνη απομόνωση , το άγχος , η αγωνία , η πίεση, η επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή τους συμπεριφορά των αντζέντηδων έχει μετατρέψει τη ζωή τους σε κόλαση.

Ίσως χρειάζεται η κινητοποίηση των γιατρών του Κόσμου και των Γιατρών χωρίς σύνορα. Το kefaloniapress θα επικοινωνήσει άμεσα με τα ελληνικά παραρτήματα και θα ζητήσει την κινητοποίηση του αντίστοιχου στην Κίνα.

Από το ελληνικό κράτος γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για την ανεύρεση των εταιρειών που φέρονται ως ιδιοκτήτριες του πλοίου. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο όμως το πιο σοβαρό είναι η κινητοποίηση των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων ώστε να προσεγγίσουν άμεσα το πλοίο, να προσφέρουν ιατρική βοήθεια και να ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ το πλήρωμα στη στεριά. Η υγεία τους και η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Ο Γεράσιμος στέλνει με συγκίνηση τους χαιρετισμούς του σε όλους τους Κεφαλονίτες και όλο το πλήρωμα ευχαριστεί για τη στήριξη.

Όμως κάτι πρέπει να κάνουμε άμεσα όπως μπορεί ο καθένας μας με δημοσιοποίηση του προβλήματος στα social media και έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια από τον καθένα μας αλλά και από τον βουλευτή Παναγή Καππάτο, τον Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Τραυλό , τον δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο (είναι δημότης Αργοστολίου ο Γεράσιμος).

Ότι είναι να κάνουμε πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ! Σήμερα! Σε 3-4 μέρες δεν θα υπάρχει πια επικοινωνία με το πλοίο.

Ελένη Δ. Χιόνη

kefaloniapress