Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα την άποψη -κοινή πεποίθηση για πολλούς τολμώ να πω- του φίλου Γιώργου Καλούδη σχετικά με την επί διμήνου έλλειψη μασκών προστασίας προσώπου.
Ας εξηγήσουμε λοιπόν γιατί δεν πρέπει να γίνει ποτέ κάτι τέτοιο, γιατί δεν πρέπει να γίνει καθολική χρήση από τον πληθυσμό.

Γιατί  απλά δεν υπάρχει ένδειξη να φορούν όλοι μάσκες. Γιατί τη μάσκα πρέπει να ξέρεις πότε να τη φορέσεις, πώς να τη φορέσεις, πώς να τη βγάλεις και που να την πετάξεις.
Γιατί οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι ξεκάθαρες στο να μην τις φορά όλος ο πληθυσμός, αλλά μονάχα οι ασθενείς και μόνον για να πάνε σπίτι τους στα πλαίσια του αυτοπροσδιορισμού ή κι εκείνοι που φροντίζουν ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού.
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

Γιατί η επαρχία της Hubei που επλήγη πρώτη παρήγαγε το 80% των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στο πλανήτη κι έτσι το κλείσιμο των εργοστασίων της επέφερε παγκόσμια έλλειψη.
https://www.who.int/news-room/detail/03-03-2020-shortage-of-personal-protective-equipment-endangering-health-workers-worldwide

Η Παγκόσμια αυτή κρίση “γονάτισε” όλα τα συστήματα υγείας ακόμα και τα πλέον προηγμένα τόσο σε πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό κι ανέδειξε τις ελλείψεις προετοιμασίας για μια τέτοιου είδους πανδημία. Δεν μπορεί κάποιος πραγματικά να πιστεύει στα σοβαρά ότι θα μπορούσε να γίνει μετατροπή στη παραγωγή για την κατασκευή ΜΑΠ τόσο άμεσα. Άλλωστε κι να γινόταν αυτό η πρώτη ύλη για τα ειδικά φίλτρα που έχουν οι μάσκες πάλι στην επαρχία της Hubei κατασκευάζονται.
Δυστυχώς η λάθος πεποίθηση ότι η μάσκα θα μας κρατήσει υγιείς, μακριά από τον νέο κορωνoϊό είναι εντελώς λανθασμένη. Δημιούργησε μια στρεβλή εικόνα προστασίας κι ανάγκης στο κόσμο κι πλήρη έλλειψη λόγω της αγοράς των από τον πληθυσμό, στο ιατρο-υγεινομικό προσωπικό, παράλληλα με την κάθετη εκτίναξη των τιμών ένεκα του κανόνα “αγοράς-ζήτησης”.

Είναι η πρώτη φορά στη παγκόσμια ιστορία που υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσουμε μια πανδημία.
Το ξαναγράφω:
Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ!
Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακούσουμε τους ειδικούς.
Ειδικότερος όλων ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρας.
Το ότι δεν το πρότεινε λοιπόν κάτι σημαίνει αυτό.
Τώρα ξέρετε το γιατί και έχετε και την επιστημονική τεκμηρίωση.