Στα πλαίσια της ποιμαντικής μέριμνας και φροντίδας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος προσκάλεσε τους Προέδρους και τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων σε κληρικολαϊκή σύναξη, προκειμένου να κόψει την βασιλόπιτα, να ευχηθεί στα νέα μέλη, να δώσει παραινέσεις και νουθεσίες στα νεοδιόριστα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων, και επιπλέον να κάνει τον κατ΄ έτος οικονομικό απολογισμό όλων των δομών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Η ως άνω σύναξη πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ιδρύματος χρονίως πασχόντων «Η Πλατυτέρα».
Αφού πρώτα ευλογήθηκε η βασιλόπιτα, ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε στους νέους εκκλησιαστικούς συμβούλους που τους συνεχάρη κατ’ αρχήν για τον διορισμό τους, και ευχήθηκε να έχουν μια δημιουργική και ευδόκιμη θητεία επ’ αγαθώ της εκκλησίας μας και προς δόξαν Θεού.
Τους υπέμνυσε τον κανονισμό των ιερών ναών και ενοριών, ο οποίος εκπονήθηκε από την Ιερά Σύνοδο και δημοσιεύθηκε στο φύλλο εφημερίδος της κυβερνήσεως.
Αφού τους απαρίθμησε τα καθήκοντα τους, υπογράμμισε πως οφείλουν να έχουν καλή συνεργασία, υπακοή και αγάπη στον εφημέριο πρόεδρο τους, και επιπλέον να μη λησμονούν την αναφορά τους στον επίσκοπο, που είναι προεστός της τοπικής εκκλησίας.
Φυσικά μπορούν με ταπείνωση και με διάκριση να διαλέγονται με τον πρόεδρο, και ταυτόχρονα ελεύθερα να επικοινωνούν με τον επίσκοπο για περεταίρω διευκρινήσεις.
Δεύτερον, το εκκλησιαστικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο για την διαχείριση του ιερού ναού, των οικονομικών και όλων των έργων που συντελούνται στην ενορία. Τα πάντα θα πρέπει να είναι σύννομα, χωρίς οικονομικές ατασθαλίες και πλήρη διαφάνεια.
Τους υπέμνησε επιπλέον ότι έχουν υποχρέωση να μεριμνούν για την διαφύλαξη της περιουσίας της ενορίας και την αξιοποίηση της, σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει την διαχείριση τους. Όλες οι αποφάσεις των εκκλησιαστικών συμβουλίων υποβάλλονται υποχρεωτικά προς έγκριση στο μητροπολιτικό συμβούλιο, και μετά αποκτούν οριστικό χαρακτήρα. Το μητροπολιτικό συμβούλιο δύναται να εγκρίνει, να τροποποιεί, ή να ακυρώνει αυτές.
Οι εκκλησιαστικοί επίτροποι είναι αρμόδιοι για την τήρηση της ευταξίας στον ιερό ναό, ιδίως κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και άλλων ιερών ακολουθιών. Πρέπει να τους διακρίνει η ευγένεια, η διακριτικότητα με τους πιστούς, και ιδιαίτερα στα νέα ανδρόγυνα και στα μικρά παιδιά. Δεν πρέπει να δίνουν την εικόνα της δυστροπίας, ούτε να σκανδαλίζουν τους ανθρώπους με την στάση τους, η οποία ενίοτε δεν διέπεται από την πνευματικότητα.
Επιπλέον, οι εκκλησιαστικοί επίτροποι είναι οι εκπρόσωποι ταυτόχρονα και του λαού, και οφείλουν να συμπαρίστανται στην προσπάθεια του εφημερίου, προκειμένου να έρχονται οι άνθρωποι στο ναό και όχι να φεύγουν στεναχωρημένοι από δικά τους λάθη.
Τους υπογράμμισε ακόμη, ότι η χρονιά η οποία αρχίζει με την διακονία τους, ταυτόχρονα είναι και μια χρονιά αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, και τους κάλεσε να μην έχουν ανάμειξη στα διάφορα πολιτικά κόμματα από την θέση του εκκλησιαστικού επιτρόπου.
Τους συνεχάρη και πάλι για τον διορισμό τους, και τους διαβεβαίωσε για την εμπιστοσύνη με την οποία τους περιβάλλει ο επίσκοπος και η Εκκλησία. Τους ευχήθηκε να έχουν μια τριετή θητεία με υγεία, να εργαστούν φιλότιμα και με ζήλο, για την προαγωγή της ενορίας παντοιοτρόπως.
Στο τέλος παρουσιάστηκαν οι απολογισμοί όλων των δομών κοινωνικού, ιεραποστολικού, φιλανθρωπικού , κατηχητικού έργου, ιδρυμάτων, κοινωνικών παντοπωλείων, διενοριακών συσσιτίων και του γενικού φιλόπτωχου ταμείου.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη διανομή της βασιλόπιτας, την οποία μοίρασε ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος.