Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

24 Απριλίου 2024
12.9 C
Corfu

Ο Τιτανικός αποσυντίθεται: Σε κίνδυνο το ναυάγιο του ιστορικού πλοίου

Διαβάστε ακόμα

Ως «σοκαριστικά» περιέγραψε ιστορικός τα όσα αντίκρισε κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο ναυάγιο του Τιτανικού. Το πλοίο ναυάγησε πριν από 100 και πλέον χρόνια, συμπαρασύροντας στο θάνατο περισσότερους από 1.500 από τους 2.200 επιβάτες του.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Ομάδα επιστημόνων έκανε την πρώτη κατάδυση – εδώ και 15 χρόνια – στο σημείο όπου παραμένει το κουφάρι του πλοίου και τα στοιχεία που συνέλεξε προκάλεσαν ανησυχία.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον Ατλαντικό και όπως φάνηκε η κατάστασή του χειροτερεύει ταχύτατα και ορισμένα από τα κομμάτια του έχουν ήδη χαθεί στη θάλασσα.

Dramatic damage to the Titanic revealed on the first visit in 15 years

Η μεγαλύτερη διάβρωση παρατηρήθηκε στα γραφεία των αξιωματικών και ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα όσων λατρεύουν το πλοίο, η μπανιέρα του καπετάνιου, έχει εξαφανιστεί.

Ο ιστορικός Parks Stephenson, ειδικός σε θέματα που άπτονται του ναυαγίου και μέλος της ερευνητικής ομάδας, έκανε λόγο για «σοκαριστικές» εικόνες.

«Το κατάστρωμα σε εκείνη την πλευρά (σ.σ. που είναι τα γραφεία των αξιωματικών) καταρρέει, παίρνοντας μαζί του και δωμάτια. Και αυτή η διάβρωση θα συνεχίσει να προχωρά».

Ο ίδιος πρόβλεψε ότι το επόμενο κομμάτι του ιστορικού ναυαγίου που αναμένεται να καταστραφεί είναι η κεκλιμένη οροφή του καθιστικού.

«Ο Τιτανικός επιστρέφει στη φύση», σημείωσε.

Οι απειλές

Τα ισχυρά ρεύματα του ωκεανού, η διάβρωση από το αλάτι και τα βακτήρια που τρώνε σιγά-σιγά τα μέταλλα, είναι μερικές από τις σημαντικότερες απειλές που αντιμετωπίζει το πλοίο.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες στο ήδη δύσκολο εγχείρημά της, καθώς ο καιρός και τα ρεύματα δεν ήταν με το μέρος των δυτών.

Οι επιστήμονες εκτός από την έρευνα που έκαναν στο ναυάγιο και τα πλάνα που τράβηξαν, μελέτησαν και τα πλάσματα που ζουν μέσα στο πλοίο.

Παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, το απόλυτο σκοτάδι και την τεράστια πίεση των νερών, η ζωή στο κουφάρι του Τιτανικού ευδοκιμεί.

Video: Βίντεο με τη βύθιση του Τιτανικού σε πραγματικό χρόνο

Η Clare Fitzsimmons, επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε, όμως, πως και αυτό το γεγονός συμβάλει στην διάβρωση του ιστορικού ναυαγίου.

«Υπάρχουν μικρόβια που τρώνε το μέταλλο», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας, ο Robert Blyth του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου τους Γκρίνουιτς, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές οι καταδύσεις στο ναυάγιο για την καταγραφή της παρούσας κατάστασής του.

«Το ναυάγιο είναι ο μόνος μάρτυρας που έχουμε για την καταστροφή του Τιτανικού», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Όλοι οι επιζώντες έχουν πλέον πεθάνει, έτσι θεωρώ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε το ναυάγιο όσο αυτό έχει κάτι να πει».

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κι άλλη διακομιδή…

Μια ακόμη διακομιδή ασθενούς από την Κέρκυρα στις απέναντι ακτές προκειμένου να μεταβεί σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων...  Αυτή τη φορά,...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img