Στοχευμένα κατά του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, οι υγειονομικοί φορείς της Κέρκυρας, μαζί με εκπροσώπους κομματικών φορέων του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, συγκεντρώθηκαν στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου, ζητώντας την απόσυρσή του.

Η κινητοποίηση της Κέρκυρας ήρθε να προστεθεί στην πανελλαδική διαμαρτυρία των φορέων της Υγείας -με πρωτοπόρα την ΟΕΝΓΕ- απέναντι σε ένα νομοσχέδιο “έκτρωμα”, όπως το χαρακτηρίζουν, το οποίο θεωρούν ότι δίνει τη χαριστική βολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε αυτήν, εκ μέρους των υγειονομικών, συμμετείχαν η ΕΓΕΣΥΚ, το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Εργαζομένων στον Ψυχιατρικό Τομέα του ΓΝΚ και ο Ιατρικός Σύλλογος.

Η συμμετοχή, ωστόσο, στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας ήταν περιορισμένη, γεγονός το οποίο εν μέρει αιτιολογείται από το γεγονός ότι ακόμη και γιατροί, που θα ήθελαν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, χρειάστηκε να παραμείνουν στην εργασία τους σε μια ήδη σοβαρά υποστελεχωμένη δομή, η κατάσταση στην οποία επιδεινώθηκε εξαιτίας του “ντόμινο” των παραιτήσεων και αποχωρήσεων γιατρών του τελευταίου διαστήματος.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο “Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10) και προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7). Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ το καταψήφισαν, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια.