Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα μόνο λίγες και περιορισμένες μελέτες έχουν εξετάσει πιθανές επιπλοκές για τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με διατροφικές διαταραχές.

Μία νέα έρευνα, όμως, έρχεται να τονίσει την ανάγκη ότι οι έγκυες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να υποβάλλονται σε εκτεταμένες εξετάσεις εγκυμοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια μελέτη των ερευνητών του Karolinska Institutet στη Σουηδία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry. Πιο συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της έρευνας εντόπισαν ότι τα έμβρυα που κυοφορούσαν μητέρες με διατροφικές διαταραχές είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννησης και γέννησης με μικρή περιφέρεια κεφαλής.

Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη θέλησαν να πάρουν μια ολοκληρωμένη άποψη μελετώντας και τις 1,2 εκατομμύρια μητέρες που γέννησαν στη Σουηδία μεταξύ 2003 και 2014, εκ των οποίων σχεδόν 2.800 είχαν ανορεξία, 1.400 είχαν βουλιμία και 3.400 είχαν άλλου είδους διαταραχή διατροφής.

Η μελέτη έδειξε ότι όλοι οι τύποι διατροφικών διαταραχών αύξησαν τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης, μικροκεφαλίας (μικρή περιφέρεια κεφαλής για την εποχή της κύησης) και υπερέμεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια σοβαρή μορφή ναυτίας και εμέτου που επηρεάζουν τη μητέρα. Επίσης, ο κίνδυνος αναιμίας ήταν διπλάσιος για τις γυναίκες με ανορεξία ή απροσδιόριστη διατροφική διαταραχή από ό,τι για τις γυναίκες χωρίς διατροφικές διαταραχές.

Όπως εξηγεί Δρ. Θάνος Παράσχος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η πιθανότητα επιπλοκών δεν οφείλεται μόνο στην ανεπαρκή διατροφή (διαβάστε περισσότερα) που οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές έχουν και που είναι φυσικό να οδηγούν σε επακόλουθες διατροφικές ανεπάρκειες που μπορεί να περιορίσουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Τα προβλήματα δημιουργούνται και λόγω της διατάραξης των ορμονών. Η κορτιζόλη της ορμόνης του στρες τείνει να είναι πιο υψηλή στις γυναίκες με ανορεξία και βουλιμία και έχει συνδεθεί με μικροκεφαλία στο έμβρυο. Επίσης, τόσο το στρες όσο και ορισμένες διατροφικές ανεπάρκειες στη μητέρα έχουν συνδεθεί προηγουμένως με πρόωρη γέννηση.

Οι ανεπάρκειες των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων έχουν επίσης συσχετιστεί με αποκόλληση του πλακούντα, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις γυναίκες με διατροφικές διαταραχές.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές είναι μια ιδιαίτερη ομάδα στην περίπτωση που κυοφορούν και οπωσδήποτε χρειάζονται πιο συχνούς ελέγχους.

Φυσικά, το ιδανικό σενάριο είναι οι γυναίκες αυτές να έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν με τη συνεργασία του κατάλληλου ειδικού το πρόβλημα αυτό πριν προχωρήσουν σε τεκνοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, στο ΕmΒio προσφέρουμε ειδικά προγράμματα διατροφικής συμβουλευτικής, μέσα σε ένα φιλόξενο και οικείο περιβάλλον.

Πηγή : iefimerida.gr