Οι επερωτήσεις και το θέμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων που φέρνει στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 24/10. Δείτε αναλυτικά:

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με την επισκευή του δρόμου

μεταξύ Κουραμάδων -Καλαφατιώνων

 

Ο περιφερειακός δρόμος μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Κουραμάδων – Καλαφατιώνων είναι σε άθλια κατάσταση. Ειδικά το τμήμα που ξεκινάει από Κουραμάδες και φτάνει περίπου στα εδαφικά όρια των Καλαφατιώνων (περίπου 1000 μέτρα) είναι γεμάτο λακκούβες (με μεγάλη διάμετρο) και φαγωμένη την άσφαλτο παντού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν συμβεί μέχρι σήμερα αρκετά ατυχήματα σε οδηγούς δίκυκλων αλλά και φθορές σε αυτοκίνητα και δίκυκλα.

Η οποιαδήποτε επισκευή με απλό κλείσιμο των λακκούβων με ψυχρή άσφαλτο είναι αναποτελεσματική (άλλωστε έχει δοκιμαστεί) και θα αποτελέσει σπατάλη δημοσίου χρήματος. Η μόνη σίγουρη και αποτελεσματική λύση είναι να στρωθεί σε μεγάλα τμήματα του δρόμου ή καλύτερα σε ολόκληρο το δρόμο τάπητας ασφάλτου.

Η περιφερειακή αρχή γνωρίζει το πρόβλημα, όπως βέβαια το γνώριζε και η προηγούμενη, όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

 

Επερωτάται λοιπόν η Περιφερειακή Αρχή:

 • Αν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες για την επισκευή του συγκεκριμένου δρόμου (δεδομένου ότι τον χειμώνα με τις πολλές βροχές θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το πρόβλημα) και
 • Ποιος είναι σχεδιασμός της για την οριστική λύση του προβλήματος και όχι η συνέχιση των εμβαλωματικών και προσωρινών λύσεων.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με την αποκατάσταση υποδομών και την καταβολή αποζημιώσεων μετά τον κυκλώνα “ΙΑΝΟ”

 

Μετά το πέρασμα του Ιανού οι καταστροφές στα νησιά μας Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα ήρθαν να επιβεβαιώσουν την απουσία υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων, την άναρχη εγκατάσταση των Αιολικών πάρκων (Πύλαρος, Σάμη, Δήμος Αργοστολίου κ.α).

Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρήσατε υπερβολή το αίτημά μας για τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης, μέτρα για την γρήγορη καταγραφή των ζημιών, το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θωράκισης των περιοχών και την εξασφάλιση γενναίας χρηματοδότησης και κονδυλίων.

Αντί αυτών:

Καταμερίσατε ελάχιστες προσλήψεις και ψίχουλα ανά νησί: 1.350.000 Κεφαλονιά & Ιθάκη, 550.000 στη Ζάκυνθο και 100.000 στην Λευκάδα.

Παρακολουθούμε συναντήσεις με υπουργούς και ανακοινώσεις για χρηματοδότηση μελετών.

Είδαμε να έρχονται νέες ανεμογεννήτριες στην περιοχή που ακόμα δεν έχει στεγνώσει από τις λάσπες της.

Είδαμε την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν τους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες που αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών στον Νομό, να δοθούν αποζημιώσεις και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα θωράκισης.

Είδαμε συλλήψεις και προπηλακισμούς.

Παρακολουθήσαμε την ανοχή της Περιφερειακής Αρχής κρυμμένη πίσω από τη σιωπή της, τη νομιμότητα και τις προσχηματικές δηλώσεις για έλεγχο αδειοδοτήσεων και σωστής εφαρμογής ΜΠΕ.

Ο χειμώνας είναι προ το πυλών και η δική μας έγνοια είναι πως θα σταθούν ξανά στα πόδια τους οι κάτοικοι, οι αγρότες, και οι επαγγελματίες των νησιών μας. Πως δε θα ταλαιπωρούνται και δε θα κινδυνεύουν όλο το επόμενο διάστημα μετακινούμενοι σε ένα κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, πως δε θα ξαναζήσουμε τα ίδια πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Για αυτούς τους λόγους

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 • Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών όλων των πληγέντων ;
 • Ολοκληρώθηκε η καταγραφή από τον ΕΛΓΑ;
 • Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις τους;
 • Ποια συγκεκριμένα άμεσα έργα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση των υποδομών στα νησιά και δημόσιων χώρων που έχουν υποστεί ζημιές;
 • Με πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα γίνουν τα έργα στο κατεστραμμένο επαρχιακό οδικό δίκτυο στη γέφυρα στο Χειμωνικό, τις καταστροφές στη θέση Χαράκτη, στη θέση Λάλα, στο δρόμο Διβαράτα – Άσσος στις Φρίκες και το Κιόνι κ.α.;
 • Τι πρόκειται να γίνει με τα φανάρια που κρέμονται σε μεγάλους στύλους στο δρόμο Κρανιάς-Αργοστόλι, με τις μπάρες ασφαλείας που σε πολλά σημεία έχουν καταστραφεί και εκεί που δεν υπάρχει προειδοποιητικός νυχτερινός φωτισμός σε κατεστραμμένα σημεία του οδικού δικτύου; (Δεν αναφερόμαστε στα μεγάλα έργα).
 • Αντίστοιχα τι θα γίνει και στα άλλα νησιά;
 • Πότε θα αρχίσουν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή για να προστατευτεί και να εξασφαλιστεί από νέες καταστροφές;
 • Που αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που ψηφίστηκαν στο προηγούμενο Π.Σ. για το έργο ”Παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και την άρση επικινδυνότητας στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε οικιστικές περιοχές μετά τον κυκλώνα με την ονομασία ”ΙΑΝΟΣ”;
 • Θα πάρει υπ όψη της τη θέληση του λαού της Κεφαλονιάς και θα ζητήσει να αποχωρήσει το πλοίο από το λιμάνι της Σάμης;
 • Θα απαιτήσει να αποζημιωθούν επιτέλους οι πληγέντες σε όλα τα νησιά στο 100%;

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα γίνει με τα 5 εκ. που δόθηκαν από Π. Αττικής (4/2/14), ως αλληλεγγύη, μετά τους σεισμούς του 2014 και ακόμα παραμένουν αναξιοποίητα;

 

Μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014 και τις γενικευμένες ζημιές στα σχολικά κτίρια και τις άλλες δημόσιες υποδομές της Παλικής, η Περιφέρεια Αττικής στα πλαίσια της αλληλεγγύης στις 4/2/2014 και με την υπ΄ αριθ 42/2014 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της, ενέκρινε το ποσό των 5 εκατ. ευρώ «…για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, για προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης, υγειονομικό υλικό και επισκευές…»

Αφού επί τρία ολόκληρα χρόνια δεν είχε δρομολογηθεί η αξιοποίησή τους λόγω της μη ψήφισης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, τον Μάρτιο του 2017 και αφού ψηφίστηκε επιτέλους αυτή η ρύθμιση, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε τη διάθεση του ποσού των 5 εκατ και τους όρους υλοποίησης της δωρεάς, που μετά από πρόταση της Π.Ι.Ν. διαμορφώθηκε ως εξής:

 1. Αποκατάσταση – βελτίωση Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου, προϋπολογισμού 1.650.000 €
 2. Κτίριο μηχανουργείου ΕΠΑΛ, προϋπολογισμού 750.000 €
 3. Αποκατάσταση, και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πόλης Ληξουρίου, πρ/μού 2.000.000 €
 4. Επισκευή αποκατάσταση σχολείου Αγίας Θέκλης Παλικής, προϋπολογισμού 600.000 €

Από τότε μέχρι σήμερα αντί να υλοποιηθούν τα παραπάνω έργα, αυτό που έχει γίνει τόσο από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) όσο και από την σημερινή (Ν.Δ.), είναι η παραπομπή των παραπάνω έργων στις «ελληνικές καλένδες» χωρίς ως τώρα, να υπάρχει και η στοιχειώδης προοπτική έναρξης εργασιών.

Αντίθετα μάλιστα κατά καιρούς η Αντιπεριφέρεια όπως προκύπτει από το με αρ. πρ. 952/ 30-10-2019 έγγραφό της σε συνεργασία με το Δήμο Ληξουρίου, φαίνεται να μοίραζε προς τις τοπικές κοινότητες Παλικής, σημαντικό ποσό της έκπτωσης που έδωσε ο εργολάβος περίπου (565 χιλ.), πριν καν αρχίσουν τα προαναφερόμενα έργα να υλοποιούνται!!! Επιπλέον, στις 12 Φεβρουαρίου 2019 οι, κ.κ. Καππάτος και Τραυλός σε συνάντηση εργασίας με τα αρμόδια υπουργεία ζήτησαν και «…η επιδιόρθωση του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης, …να ενταχθεί σε τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα …» όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι το έργο αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει με την παραπάνω δωρεά.

Στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τραυλός στις 02/12/2019 πραγματοποιώντας αυτοψία στα παραπάνω έργα και κάνοντας σχετικές δηλώσεις για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου, για άλλη μια φορά δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει (επισκευή ή ανακατασκευή), δεδομένου ότι οι ΚΤΥΠ ΑΕ το έχουν κατατάξει στην κατηγορία Δ΄, για το γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης δήλωσε ότι «…η επισκευή του σχολείου έχει τελικά εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Δωρεά της Περιφέρειας Αττικής… καθώς και ότι… τίποτα δεν έχει αλλάξει και η Περιφέρεια σύντομα θα προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου..», ενώ για το Μαντζαβινάτειο ότι «… μετά την ολοκλήρωση διοικητικών διαδικασιών του διαγωνισμού ο εργολάβος άμεσα θα ξεκινήσει τις εργασίες επισκευής του».

Από τότε μέχρι σήμερα, 9 μήνες μετά από τις παραπάνω τελευταίες δεσμεύσεις σας και 6 χρόνια περίπου από τους σεισμούς, κανένα έργο από τα συγκεκριμένα δεν έχει προχωρήσει, δημιουργώντας μεγάλα εμπόδια και προβλήματα ασφάλειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων (το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ είναι μέσα στον προαύλειο χώρο που σήμερα στεγάζεται πρόχειρα το γυμνάσιο Ληξουρίου), ενώ όσον αφορά το Μαντζαβινάτειο εκτός από την υπηρεσιακή του υποβάθμιση που μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση με την έλλειψη Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η μη επισκευή του συμπληρώνει επιπλέον και την κτηριακή του υποβάθμιση.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι στα πλαίσια της πολιτικής «κόστους- οφέλους» της Ε.Ε. που ομνύετε δεν προτίθεσθε τελικά, ούτε τα χρήματα των δωρεών να αξιοποιήσετε για τις σοβαρές λαϊκές ανάγκες της παιδείας και της υγείας που δεν είναι στις προτεραιότητές σας, ευελπιστώντας μέσω της διολίσθησης, να προωθηθούν τελικά και αυτά σε επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Με βάση τα παραπάνω επερωτάσθε:

 • Πότε θα προχωρήσουν τελικά οι εργολαβίες των επισκευών του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης και του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου Ληξουρίου; (το γυμνάσιο της Αγίας Θέκλης στεγάζεται 6 χρόνια τώρα σε ακατάλληλο και απαράδεκτο κτηριακά εγκαταλειμμένο κοινοτικό γραφείο στο χωριό Σχοινέας)
 • Τι έχετε αποφασίσει τελικά να γίνει για το Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, επισκευή ή ανακατασκευή και πότε θα αρχίσουν οι σχετικές εργασίες;
 • Στην περίπτωση που συνεχιστεί από την πλευρά σας η σκόπιμη τακτική της διολίσθησης πως προτίθεσθε να χρησιμοποιηθεί τελικά η δωρεά των 5 εκατ. που παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητη;

 

 

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Π.Σ.

Στις 7 Οκτώβρη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, με ομόφωνη απόφασή του, έκρινε τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και την ηγεσία της ως ένοχη για την κακουργηματική πράξη της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην περιφέρεια Ιονίων νήσων, μετά και την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματικής οργάνωσης και της ηγεσίας της για την συμμετοχή και διεύθυνσή της, κατέθεσαν αίτημα προς την Περιφερειάρχη, τον Πρόεδρο και τα μέλη του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νησιών, ζητώντας να κινηθούν άμεσα, ώστε, να αποκλειστούν και να μην εκπροσωπούνται με κανένα τρόπο πλέον στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε επιτροπές του, να μην προσκαλούνται σε καμία εκδήλωση της περιφέρειας, οι σημερινοί σύμβουλοι και κάθε αναπληρωματικό μέλος του συνδυασμού της «Ελληνικής Αυγής» στα Ιόνια νησιά, που υποστηρίχτηκε από την ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή.

Ζητήσαμε επίσης στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού μας συμβουλίου, να ληφθεί πολιτική απόφαση του οργάνου για την αποπομπή και αποκλεισμό απ’ αυτό, της σημερινής και κάθε άλλου εκπροσώπου του συνδυασμού της «Ελληνικής Αυγής» από το περιφερειακό συμβούλιο, τις επιτροπές του και κάθε δραστηριότητα του.

Οι ναζί δεν έχουν θέση στην περιφέρεια Ιονίων νήσων.

Θέτουμε το θέμα αυτό προς συζήτηση στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Π.Σ που θα πραγματοποιηθεί στις 24/10/20 αφού η περιφερειακή αρχή δεν ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα να το φέρει η ίδια για συζήτηση και απόφαση.