Από 1/1/2019 θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, η οποία θα φθάνει ακόμα και στο 95% για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ.

Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέλιος Πιτσιόρλας, σημειώνοντας ότι είναι ένα από μία σειρά βελτιωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο για την προστασία των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Γιώργου Καρρά, που έκανε λόγο για κυβερνητική παραπληροφόρηση και ζήτησε να επεκταθούν τα μέτρα δικαστικής προστασίας που ισχύουν για τους οφειλέτες με κόκκινα δάνεια και στους εγγυητές.

«Τα δάνεια θα εξυπηρετούνται και αυτό είναι μια μορφή προστασίας, η επιδότηση του στεγαστικού δανείου σημαίνει ότι τα δάνεια θα εξυπηρετούνται» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας. Μάλιστα όπως σημείωσε, δεν θα χρειαστεί καν αίτηση – η επιδότηση θα χορηγείται απευθείας σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας και των εγγυητών των στεγαστικών δανείων, προτρέποντάς τους να προσφύγουν στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Όπως είπε, για τα στεγαστικά δάνεια οι εγγυητές θα πρέπει να προσφύγουν και αυτοί για να έχουν προστασία, διευκρινίζοντας ότι και μόνο με την υποβολή της σχετικής αίτησης ξεκινά η περίοδος προστασίας, η παύση κάθε δίωξης εναντίον τους κλπ.

Ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι «κάνουμε το μέγιστο που μπορεί να γίνει για να προστατευθούν και οι μεν και οι δε –πρωτοφειλέτες και εγγυητές» και πρόσθεσε: «Δεσμευόμαστε ότι όσο υπάρχει η κυβέρνηση αυτή το πλαίσιο προστασίας δεν θα διαταραχθεί».

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων «είναι πολύ δύσκολο και βαρύ και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε όχι με ευχές αλλά με μέτρα και πράξεις για να μειωθεί ο όγκος τους». «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία. Είναι σαφείς οι βελτιώσεις στον τελευταίο νόμο», ανέφερε, θυμίζοντας ότι η προστασία των εγγυητών έχει επεκταθεί και στα επιχειρηματικά δάνεια.

Πηγή:iefimerida.gr