Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος

Ποιες ήταν οι αποδόσεις παλαιότερων εκδόσεων 10ετών ομολόγων

Τσακαλώτος: Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές

 

Στο 3,90% «κλείδωσε» το επιτόκιο στο νέο 10ετές ομόλογο, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος.

Οι προσφορές στο βιβλίο, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώθηκαν στα 11,8 δισ. ευρώ από 419 διεθνείς επενδυτές, έναντι 290 επενδυτών που ήταν στο 5ετές. Το δεκαετές ομόλογο έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μειώθηκαν τα hedge funds και είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή των πραγματικών επενδυτών, ενώ είναι ισορροπημένη η διάθεση προς Ελλάδα και εξωτερικό. Με τη συγκεκριμένη έκδοση, το Δημόσιο κάλυψε τα περίπου 2/3 του εφετινού προγράμματος του ΟΔΔΗΧ, πριν ακόμη ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του έτους.

Ένα από τα ιστορικά καλύτερα επιτόκια

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς το επιτόκιο «κλείδωσε» σε απόδοση καλύτερη και από αυτό που δανείζονταν οι ελληνικές κυβερνήσεις πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση.

Η τελευταία φορά που η χώρα μας βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο ήταν στις 11 Μαρτίου 2010. Τότε είχαμε αντλήσει 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6.25%, ενώ οι συνολικές προσφορές είχαν φτάσει τα 16 δισ. ευρώ.

Το 2009 το επιτόκιο στις δύο εκδόσεις 10ετών ομολόγων ήταν στο 6%. Η Ελλάδα είχε αντλήσει συνολικά 15.5 δισ. ευρώ με τις προσφορές για τις δύο εκδόσεις να φτάνουν 31 δισ. ευρώ.

Το 2008 το επιτόκιο στις τρεις εκδόσεις 10ετών ομολόγων (ύψους 7,1 δισ. ευρώ) που είχαν πραγματοποιηθεί ήταν στο 4.60%.

Το 2007 το επιτόκιο και στις τέσσερις εκδόσεις 10ετών ομολόγων που είχαν πραγματοποιηθεί ήταν στο 4.30%.

Μόνο το 2006 και το 2005 η χώρα μας είχε δανειστεί με επιτόκιο χαμηλότερο από το σημερινό. Συγκεκριμένα το 2006 είχαμε δανειστεί με επιτόκιο 3.6% και το 2005 με 3.7%.

Τα προηγούμενα χρόνια, το 2003 και το 2004 τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα από το σημερινό 3.9%. Η χώρα μας δανειζόταν τότε με 4,6% και 4.5% αντίστοιχα.

Με λίγα λόγια, το σημερινό 3.9% είναι το τρίτο χαμηλότερο επιτόκιο για 10ετές ομόλογο από το 2003 έως και σήμερα.

Τσακαλώτος: Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές

Για πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία έκανε λόγο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

«Ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας», αναφέρει το Reuters

Στην έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα του το Reuters.

Η Ελλάδα προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση σήμερα για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου της από τότε που εισήλθε σε κρίση, πριν από εννιά χρόνια, σε μία ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές της οικονομικής της ανάκαμψης, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά δύο βαθμίδες, αναφέρει