Τουριστικό φόρο εισάγουν όλο και περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο, ο οποίος συχνά ενσωματώνεται στο κόστος είτε του αεροπορικού εισιτηρίου, είτε του ξενοδοχείου, είτε της Airbnb.

Η συνήθης αιτιολογία για την επιβολή του τουριστικού φόρου είναι η αντιμετώπιση του υπερ-τουρισμού και η χρηματοδότηση των υποδομών των προορισμών, που επιβαρύνται από τον όγκο των τουριστικών αφίξεων.

Στη Γαλλία, το ύψος του φόρου εξαρτάται από τον προορισμό. Το Παρίσι και η Λιόν, που θεωρούνται μεγάλα τουριστικά κέντρα, συλλέγουν μεγαλύτερους φόρους και χρησιμοποιούν τα έσοδα για τη συντήρηση των τουριστικών υποδομών.

Η Γερμανία εφαρμόζει τον πολιτιστικό φόρο και το φόρο κλινών στις μεγαλύτερες πόλεις της, όπως τ Βερολίνο και το Αμβούργο. Το ύψος του φθάνει τα 5 ευρώ το άτομο ανά ημέρα ή το 5% του λογαριασμού στο ξενοδοχείο.

Στην Ιταλία ο φόρος εξαρτάται από το πόσο δημοφιλής ειναι ο προορισμός. Στη Ρώμη ποικίλει από 3 έως 7 ευρώ τη βραδιά ενώ στη Βενετία με τον υπερ-τουρισμό η χρέωση εισόδου είναι 10 ευρώ και εισήχθη στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Στην Ισπανία, το σύνηθες ύψος τουριστικού φόρου ανέρχεται σε 4 ευρώ την ημέρα ανά άτομο, με τη Βαρκελώνη να εφαρμόζει φόρο 2,5 ευρώ και τη Μαδρίτη να μην έχει φόρο. Άλλες ευρωπαϊκες χώρες με διαφοροποιημένα συστήματα εφαρμογής τουριστικού φόρου είναι η Ελβετία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ρουμανία, η Αυστρία ή η Πορτογαλία.

Ορισμένες Πολιτείες της Αμερικής ακολουθούν αντίστοιχες πρακτικές, με την Καλιφόρνια και το Τέξας να έχουν το φόρο πληρότητας στις κρατήσεις καταλύματος (στα motel, inn, ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα).

Στην Ασία, η Ιαπωνία εφαρμόζει τον sayonara tax από τον Ιανουάριο, ο οποίος ανέρχεται σε 9,25 δολάρια και καταβάλλεται από τους διεθνείς ταξιδιώτες με την αναχώρησή τους από τη χώρα. Στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το ερχόμενο έτος.

Στο Μπουτάν, ο τουριστικός φόρος ανέρχεται σε 200-250 δολάρια την ημέρα και περιλαβάνει υπηρεσίες από τη διαμονή και τις μεταφορές μέχρι τις ξεναγήσεις και το φαγητό. Ο φόρος έχει συμβάλλει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και των φυσικών πηγών του Μπουτάν.

Άλλες χώρες που εφαρμόζουν τουριστικούς φόρους είναι η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Μπαχάμες, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Αϊτή και η Τζαμάικα. Η Ν. Ζηλανδία ετοιμάζεται να εφαρμόσει φέτος για πρώτη φορά τουριστικό φόρο, με χρέωση 24 δολάρια ανά άφιξη από το εξωτερικό.

Πηγή: tornosnews.gr