Με αμείωτο ενδιαφέρον το πολυπληθές ακροατήριο παρακολούθησε χθες Τετάρτη 17 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας την εξαιρετική ομιλία του τ. Νομάρχη κ. Στέφανου Πουλημένου με θέμα «Η λαϊκή μουσική παράδοση της Κέρκυρας από τη μέση βυζαντινή περίοδο ως τις μέρες μας» σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου «Κέρκυρα-Ι.Καποδίστριας».

Τον ομιλητή προλόγισε ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κώστας Καρβούνης ενώ την εκδήλωσε τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Βουλευτής κ. Στεφ. Γκίκας, οι τ. Δήμαρχοι Κερκυραίων κ. Ι. Κούρκουλος, Παρελίων κ. Σπ. Κροκίδης, Εσπερίων κ. Αλ. Αυλωνίτης, η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα, συνεργάτες και φίλοι του ομιλητή και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Πουλημένος παρουσίασε τα ευρήματα της συστηματικής έρευνας οκτώ και πλέον ετών η οποία καταγράφει πλήθος τραγουδιών και μελωδιών που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια, τεκμηριώνοντας με αδιαμφισβήτητο τρόπο την αδιατάρακτη συνέχεια της ελληνικότητας της Κερκυραϊκής υπαίθρου παρά τις αναρίθμητες ανά τους αιώνες ξένες επικυριαρχίες και επιρροές. Διανθισμένη από εξαιρετικά σπάνια μουσικά αποσπάσματα και οπτικοακουστικό υλικό, η ομιλία – πρόγευση του υπό έκδοση βιβλίου του κ. Πουλημένου – συνέδεσε τη λαϊκή μουσική παράδοση με γνωστά και άγνωστα επεισόδια της ιστορίας της Κέρκυρας και του Ελληνισμού και αποκάλυψε άγνωστες λεπτομέρειες για την εξέλιξη της μουσικής και τη σημασία των λαϊκών δρώμενων στα χωριά της Κέρκυρας. Μετά το πέρας της ομιλίας ο κ. Πουλημένος απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού φωτίζοντας ιδιαίτερες πτυχές του χιλιόχρονου οδοιπορικού μέσα από τις τοπικές λαϊκές παραδόσεις.