Νέα δεδομένα για τη δράση της Εύας Καϊλή και το σκάνδαλο που συγκλονίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, φέρνουν στο φως ο βελγικός και ο ιταλικός Τύπος για Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή ομολόγησε πως γνώριζε για τις δραστηριότητες του Παντσέρι και του συζύγου της, αλλά και ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να πάρει τις 700.000 ευρώ από το διαμέρισμά της .

Σύμφωνα μάλιστα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι της. Όπως γράφει επίσης η εφημερίδα και ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα «ξεχωρίζει» από τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ως αποδέκτης δώρων από το Κατάρ.

Η ιταλική «La Repubblica» αναφέρει ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ομολόγησε ενώπιον του Βέλγου εισαγγελέα, Μισέλ Κλεζ, ότι γνώριζε για τα πεπραγμένα του Παντσέρι αλλά και για τις βαλίτσες με τα χρήματα. «H Εύα Καϊλή παραδέχτηκε πως γνώριζε για τις δωροδοκίες, στις οποίες ενεπλάκη ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζιο και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι. Αν και προσπαθεί να περιορίσει τις ευθύνες της», αναφέρεται στο άρθρο της Repubblica που παραπέμπει στα επίσημα έγγραφα των ανακριτικών αρχών του Βελγίου.

«Είναι αλήθεια, καταγράφηκε στα πρακτικά, γνώριζα για τις δραστηριότητες του Παντσέρι. Ήξερα πως στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες με χρήματα», είπε κατά τη διάρκεια της απολογίας της, σύμφωνα πάντα με τη Repubblica. Στη συνέχεια, έδωσε εντολή στον πατέρα της να πάρει τις βαλίτσες και να κρύψει τα χρήματα, όμως αυτός, συνελήφθη από τις βελγικές αρχές έξω από το γνωστό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, Sofitel.

Η Καϊλή προσπάθησε να ειδοποιήσει τον Παντσέρι

Τα έγγραφα των βελγικών αρχών γράφουν πως οι Βέλγοι ανακριτές διαπίστωσαν ότι «η Καϊλή μετά τη σύλληψη του συζύγου της, προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο ακόμη ευρωβουλευτές για την έρευνα που διεξάγεται». Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε η σύλληψή της, κάτι που αρχικά δεν ήταν στο πλάνο των αρχών. Οι δύο ευρωβουλευτές δεν κατονομάζονται στο δημοσίευμα.

Το άρθρο συνεχίζει «η Καϊλή κατηγορείται ότι παρενέβη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Κατάρ, με την ίδια να συναντά τον υπ. Εργασίας της Ντόχα, μετά από υποδείξεις του Παντσέρι μέσω του συζύγου της. «Εγκέφαλος» της κλίκας «έδωσε επίσης οδηγίες στον Τζιόρτζι σχετικά με τη σύντροφό του». «Η Εύα δεν πρέπει να μιλά ολλανδικά», φέρεται να είπε ο Παντσέρι στον Τζιόρτζιο, «πες της να σταματήσει», συμπλήρωσε.

Η βελγική Le Soir αναφέρει πως ο Παντσέρι, υποχρεώθηκε εν μέρει να παραδεχθεί την εμπλοκή του στο σκάνδαλο που προκαλεί τριγμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αρνήθηκε ότι ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα ήταν αποδέκτης δώρων από το Κατάρ, παραδέχθηκε εν μέρει τα γεγονότα» για τη διαφθορά και τις παρέμβασεις υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, γράφει ο εισαγγελέας Κλεζ στο έγγραφο για τον Παντσέρι. Σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Ταραμπέλα, εκείνος απάντησε ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έχει λάβει δώρα από κανέναν» προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάστηκε για να πάρει αποφάσεις ή να πάρει θέσεις».

Οι αποκαλύψεις για τον πατέρα της Καϊλή

Όσον αφορά στον πατέρα της κ. Καϊλή σημειώνεται ότι συνελήφθη την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου -την πρώτη ημέρα της επιχείρησης κατά της διαφθοράς- ενώ ήταν κρυμμένος στο Σόφιτελ στις Βρυξέλλες με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Από τις ανακρίσεις προκύπτει ότι ο πατέρας, ο οποίος πέρασε λίγες μέρες στη βελγική πρωτεύουσα, είχε λάβει εντολή από την κόρη του να κρύψει χρήματα σε μετρητά, γράφει το Knack.

«Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα», έγραψε ο δικαστής Μισέλ Κλες στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στις 9 Δεκεμβρίου. «Δηλώνει ότι γνώριζε από το παρελθόν τις δραστηριότητες του συζύγου της (Φρατσέσκο Τζόρτζι) με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της» αναφέρει το Knack. Ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, ο Ιταλός ευρωβουλευτής που συνελήφθη την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες, είναι ο φερόμενος ως «αρχηγός ορχήστρας» της οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με Βέλγους ανακριτές.

To Knack κάνει λόγο και για την επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου. Στο εν λόγω απόσπασμα με τίτλο «Πανικός» επισημαίνεται ότι «η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι λίγο αφότου έφυγε από το διαμέρισμά τους στην ευρωπαϊκή συνοικία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Τότε, η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και «δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατονομάζονται σε αυτήν την έρευνα». Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται».

Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε: «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;» Το να γράφεις για «μερικές ομολογίες» είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, μια «μεροληπτική ερμηνεία».

ΠΗΓΗ: newsbomb