Την ανάγκη εξέλιξης των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού στην Ευρώπη ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αειφόροι, υπογράμμισαν οι ομιλητές κατά το Διεθνές Συνέδριο της European Cities Marketing (ECM) που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα με ρεκόρ συμμετοχών από εκπροσώπους (205) ευρωπαϊκών πόλεων και με θεματική «Το Αύριο Σήμερα».

 

Ο βραβευμένος με Νόμπελ κλιματολόγος Lučka Kajfež Bogataj άνοιξε το συνέδριο με έναν προβληματισμό για επανεξέταση της διαχείρισης προορισμών, και μετακίνηση από τη μεγιστοποίηση αποτελεσμάτων στη βελτίωση. Ανέδειξε δε την ανάγκη το παγκόσμιο τουριστικό σύστημα να μειώσει την κατανάλωση πηγών.

 

Ο ειδικός ταξιδίων Frank Cuypers παρουσίασε το κόνσεπτ του Ρευστού Τουρισμού ως ένα νέο τουριστικό μοντέλο και συμβούλευσε τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμού να προσαματολιστούν σε θετικά αποτελέσματα για τον Πλανήτη, το Κέρδος και τους Ανθρώπους.

 

Το συνέδριο ανέδειξε αξιοσημείωτες ενέργειες αειφορίας και ιδέες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν ως έμπνευση από την παγκόσμια βιομηχανία.

 

Παρότι η αειφορία αποτελεί ζητούμενο τόσο των brand όσο και των ταξιδιωτών, οι προορισμοί συναντούν δυσκολίες στην εφαρμογή των Παγκόσμιως Στόχων Αειφορίας στη στρατηγική τους. Δεδομένα από το δείκτη Global Destination Sustainability απέδειξαν ότι χρειάζεται λιγότερη συζήτηση και περισσότερες ενέργειες στην επίτευξη του στόχου αυτού.

 

Επίσης, ο δείκτης Global Destination Sustainability παρουσιάζει λεπτομέρειες από ανάλυση δεδομένων και ενέργειες στις οποίες προέβησαν 47 Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμού και δήμοι ώστε να γίνουν επιθυμητοί προορισμοί για συνέδρια, εκδηλώσεις και επαγγελματικό τουρισμό.

 

Ο συνιδρυτής της πλατφόρμας που δραστηριοποιείται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, FairBnB, Damiano Avellino, παρουσίασε τα στοιχεία που τη διαφοροποιούν από άλλες της αγοράς όπως η πολιτική μίσθωσης ενός σπιτιού από κάθε ιδιοκτήτη, η επιδίωξη να καταβάλλουν φόρους στην τοπική κοινωνία, η απόδοση του 50% της προμήθειας σε επενδύσεις στην τοπική κοινότητα και ο στόχος λειτουργίας της πλατφόρμας ως εργατικός συνεταιρισμός. Η πλατφόρμα ξεκινά να δραστηριοποιείται σε 5 πόλεις της Ευρώπης.

 

Ο αντιπρόεδρος της ForwardKeys, Olivier Ponti, δήλωσε οτι δε μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον όμως μπορούμε να προβλέψουμε διαφορετικές εκδοχές του και παρουσίασε πρόσφατα δεδομένα για το ερχόμενο καλοκαίρι βάσει κρατήσεων και χωρητικότητας πτήσεων, συμβουλεύοντας τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμού να ακολουθήσουν 6 κατευθύνσεις για καλύτερα αποτελέσματα: Να είναι ενημερωμένοι, να προσέχουν τις σύντομες λύσεις, να μετατρέπουν τις αναλύσεις σε πράξεις, να σχεδιάζουν για το μέλλον, να έχουν αντίληψη της μεγάλης εικόνας και να μην περιμένουν την τέλεια βάση δεδομένων.

 

Οι σύνεδροι συμφώνησαν δε ότι η αειφορία αποτελεί πλέον κύριο ζητούμενο και στο συνεδριακό τουρισμό.

 

πηγή:  TornosNews.gr