Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν είχαν ακόμα πιστέψει τις εκτιμήσεις των Αμερικανών ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία. Δώδεκα μήνες μετά, έχουν διαψευστεί και εκείνοι που πίστευαν ότι η ρωσική επιχείρηση θα κρατούσε λίγα 24ωρα. Οι αναλυτές μιλούν για έναν μακροχρόνιο πόλεμο χαρακωμάτων, όπου δεν αναμετρώνται μόνο οι εμπόλεμοι αλλά και οι μεγάλες δυνάμεις. Τρεις αναλυτές και δύο Ουκρανοί διανοούμενοι μιλούν στην «Κ» .

Το ορόσημο του φθινοπώρου

Oυκρανία: Αργεί η ώρα της ειρήνης-1
Οι δύο πιθανές απειλές για τον Πούτιν προέρχονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας ή από τον λαό. Kλιφ Κάπτσαν

 

Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει φως, για πολύ καιρό ακόμη. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί έτσι όσο ζει ο Πούτιν. Και απ’ ό,τι γνωρίζω είναι ιδιαίτερα υγιής. Εχω περάσει κάποιον χρόνο κοντά του και μου είχε φανεί μια χαρά. Μια χαρά δείχνει και στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Το ίδιο μου μεταφέρουν και οι φίλοι μου που τον βλέπουν από κοντά. Το πρόβλημα στην Ουκρανία είναι ότι και οι δύο πλευρές θέλουν την ίδια γη και θα παραμείνουν αμετακίνητες από τη θέση τους. Ο Πούτιν δεν θα εγκαταλείψει τον απώτερο στόχο του, που είναι να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία ανατολικά του Δνείπερου, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου. Αισθάνομαι λοιπόν ότι οι προγνώσεις στο μέτωπο είναι ιδιαίτερα θλιβερές.

Η Μόσχα μάς εξέπληξε όλους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων αναλυτών. Ολοι θεωρούσαμε ότι ο ρωσικός στρατός ήταν μάλλον ο δεύτερος καλύτερος στον κόσμο μετά τον αμερικανικό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ο δεύτερος καλύτερος… στην Ουκρανία. Το πρώτο πράγμα που σαφώς έκανε λάθος η Ρωσία ήταν το γεγονός ότι δεν διατήρησε τα στρατεύματά της σε μάχιμο επίπεδο. Το δεύτερο λάθος αφορούσε τις υπηρεσίες πληροφοριών της. Οι Ρώσοι πραγματικά πίστευαν ότι οι Ουκρανοί θα τους υποδέχονταν με αγκαλιές και λουλούδια. Το τρίτο λάθος είχε να κάνει με το επίπεδο της εσωτερικής επικοινωνίας. Οι καημένοι οι Ρώσοι στρατιώτες κυριολεκτικά δεν ήξεραν πού πήγαιναν να πολεμήσουν. Το τέταρτο λάθος ήταν ότι ο ρωσικός στρατός δεν απέκτησε την ικανότητα για συνδυασμένες επιχειρήσεις από τον αέρα και το έδαφος.

Η θέση του Πούτιν είναι αρκετά ασφαλής αυτήν τη στιγμή. Οι δύο πιθανές απειλές για τον Πούτιν προέρχονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας ή από τον λαό. Μιλάω συστηματικά με πολλούς Ρώσους. Η κοινή γνώμη στη Ρωσία έχει πιστέψει σε μεγάλο βαθμό ότι αυτή η σύγκρουση δεν ήταν πόλεμος από επιλογή αλλά αντίδραση άμυνας απέναντι στην «επιθετική διεύρυνση» του ΝΑΤΟ. Στην τελευταία ανεξάρτητη δημοσκόπηση, το ποσοστό της ρωσικής κοινής γνώμης υπέρ του πολέμου ξεπέρασε το 75%. Ο Πούτιν μέχρι στιγμής ελέγχει πολύ καλά τη ροή των πληροφοριών στο εσωτερικό της χώρας. Οι Ρώσοι είναι συνήθως παθητικοί μέχρι να συμβεί κάτι πολύ άσχημο στη ζωή τους. Δεν είχαν καταλάβει ότι βρίσκονται σε πόλεμο μέχρι τη στιγμή της επιστράτευσης. Η πιθανότητα να προέλθει μια απειλή για τον Πούτιν από την κοινωνία είναι πολύ χαμηλή. Πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι οι υπηρεσίες ασφαλείας. Αν τα μέλη της νιώσουν κάποια στιγμή ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια καταστροφή και αποφασίσουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, τότε θα υπάρξει απειλή για τον Πούτιν. Γνωρίζω κάποιους από αυτούς. Είναι πάρα πολύ έξυπνοι άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν πώς λειτουργεί η Δύση. Και είναι ιδιαίτερα πιστοί. Επομένως, αυτή είναι μια εξίσου μακρινή πιθανότητα, αλλά είναι πιο κοντινή από την προηγούμενη.

Η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία έχει εκπλήξει με την ένταση και την επιμονή της. Δεν υπάρχει περίπτωση τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη να υποχωρήσουν από τη στήριξη της Ουκρανίας μέσα στο 2023. Αλλά οι Ουκρανοί δεν έχουν απεριόριστο χρόνο. Αν φτάσουμε στο φθινόπωρο και βρισκόμαστε ακόμη σε αδιέξοδο, θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι στην πόλη μου, στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι θα ξύσουν το κεφάλι τους και θα πουν: «Μισό λεπτό. Δώσαμε στην Ουκρανία ό,τι χρειαζόταν. Τεράστια στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Είναι Σεπτέμβριος του 2023 και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Γιατί να ρίξουμε κι άλλα κεφάλαια στην περιοχή;». Ηδη μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει περισσότερα από 45 δισ. δολάρια.

Βασίλης Κωστούλας

ΠΗΓΗ: kathimerini