Στο 1,7 τρισ. δολάρια έφθασαν οι τουριστικές εισπράξεις παγκοσμίως το 2018, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Για έβδομη συνεχή χρονιά, οι εξαγωγές στον τουρισμό είχαν ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με του εμπορίου (+3%), αναδεικνύοντας την ισχυρή ζήτηση για διεθνή ταξίδια σε ένα γενικά καλό οικονομικό περιβάλλον.

Τα έσοδα από τον εξερχόμενο τουρισμό σε παγκόσμια κλίμακα αντιπροσώπευσαν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών υπηρεσιών και το 7% των συνολικών εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες.

Έτσι ο τουρισμός αναδεικνύεται στους 5 κορυφαίους οικονομικούς κλάδους στον κόσμο, μετά τις χημικές κατασκευές και τη βιομηχανία καυσίμων, και πάνω από τη βιομηχανία τροφίμων και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Τα έσοδα από τον διεθνή τουρισμό μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας, επιχειρηματικότητα και καλύτερη θέση για τους ανθρώπους και τις τοπικές οικονομίες, αλλά και σε μείωση των εμποδίων στο εμπόριο σε πολλές χώρες, δήλωσε ο γ.γ. του ΠΟΤ, κ. Zurab Pololikashvili.

Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις είχαν αύξηση 4%, φθάνοντας το 1,448 δισ. δολάρια το 2018, περί τα 100 δισ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με το 2017. Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις είχαν αύξηση 6%.

Η Ασία/Ειρηνικός είχαν αύξηση 7% στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις, και ακολούθησε η Ευρώπη (+5%), η Μέση Ανατολή (+3%), η Αφρική (+1%) και η Αμερική με σταθερή επίδοση.

Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη καθώς και η Βορειοανατολική Ασία (αύξηση από 9% για καθεμία) ήταν οι υπο-περιοχές με την ισχυρότερη ανάπτυξη. 

Η ανάπτυξη των εισπράξεων οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση από τη Γαλλία και τη Ρωσία (+11% στις δαπάνες διεθνών ταξιδίων), αλλά και από την Αυστραλία (+10%). Η Κίνα, η αγορά με τις μεγαλύτερες δαπάνες διεθνών ταξιδίων, με 277 δισ. δολάρια δαπανών το 2018, σημείωσε αύξηση 5% και οι ΗΠΑ, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ως προς τις δαπάνες στο εξωτερικό, με 144 δισ. δολάρια είχε αύξηση 7%.

Οι διεθνείς δαπάνες από το Ην. Βασίλειο είχαν αύξηση 3%, από την Ιταλία 4% και από την Γερμανία και την Κορέα παρέμειναν σταθερές. Επιπλέον, η Ισπανία είχε αύξηση 12%.

Πηγή:tornosnews.gr