Νέα στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με τους δείκτες της πανδημίας στη χώρα έδωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου

Για αποκλιμάκωση της πανδημίας του κορονοϊού σε όλη την επικράτεια μίλησε η καθηγήτρια, αναφέροντας ότι το τρίτο κύμα παρουσίασε μείωση κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η μείωση είναι σταθερή τις δυο τελευταίες εβδομάδες και ο συνολικός δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 4,5%.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια η ίδια, αυτή την εβδομάδα μέσω των κινητών μονάδων Υγεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν 21.000 rapid tests σε όλη την επικράτεια, με τον δείκτη θετικότητας να βρίσκεται στο 1,75%, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο έχει πτωτική πορεία.

Στη συνέχεια η καθηγήτρια ενημέρωσε ότι ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία βρίσκεται στις 462, ενώ 5.000 ασθενείς COVID νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια. Οι μονάδες ΜΕΘ παρουσιάζουν κάλυψη 90% ενώ για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα οι αποσωληνώσεις ασθενών ήταν περισσότερες.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι, τους επόμενους μήνες -μέσα στο καλοκαίρι- θα απολαμβάνουν περισσότερες ελευθερίες, με το σχέδιο της κυβέρνησης να ανακοινώνεται στο μέλλον.

Η όποια χαλάρωση σχεδόν αυτόματα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι, υπογράμμισε, γι αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Η κ. Παπαευαγγέλλου αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού και είπε ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Μίλησε επίσης για τη σημασία της χρήσης της μάσκας.