Το τελετουργικό έχει ήδη ξεκινήσει από την Κυριακή των Βαϊων με τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα συνοδεία όλων των φιλαρμονικών του νησιού. Εσείς όμως το πιθανότερο είναι ότι θα πιάσετε το νήμα των εκδηλώσεων από τηΜεγάλη Πέμπτη που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε τη λειτουργία των Δώδεκα Ευαγγελίων που τελείται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στις 7 το απόγευμα στην Μητρόπολη. Το εκκλησιαστικό όργανο, η εξαιρετική χωρωδία, το κούνημα των πολυελαίων μες στο σκοτάδι όταν ακούγεται το “εσείσθη το καταπέτασμα” συνθέτουν ένα θεατρικό σκηνικό.

Τη Μεγάλη Παρασκευή προετοιμαστείτε να περάσετε ολόκληρη τη μέρα σας στην παλιά πόλη: από τις 11 το πρωί που τελείται η Αποκαθήλωση στη λειτουργία του Αγίου Σπυρίδωνα υπό τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου μέχρι τις 11 το βράδυ που παρελαύνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης, γίνονται δεκάδες περιφορές ανά την πόλη, πάντα με τη συνοδεία φιλαρμονικών που παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Όλες οι λάμπες της πόλης έχουν αλλαχτεί σε μωβ, ενώ η Παλιά Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η “Μάντζαρος” (μπλε) τη Marcia Funebre του Verdi, η “Καποδίστριας” τη Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Σοπέν. Το καλύτερο πόστο για να παρακολουθήσετε τις περιφορές είναι τα cafes του Λιστόν.

Για να δείτε την περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης που είναι και η πιο εντυπωσιακή θα πρέπει να έχετε πιάσει τραπέζι το αργότερο στις 9 το βράδυ.

Πάσχα στην Κέρκυρα

Το Μεγάλο Σάββατο θα πρέπει να επιστρέψετε στο ίδιο σημείο από τις 7 το πρωί για να εξασφαλίσετε τραπέζι με θέα στην περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα που βγαίνει στις 9. Τον συνοδεύουν όλες οι φιλαρμονικές του νησιού που παίζουν Calde Laccrime του Michelli, Marcia Funebre από την Ηρωική του Μπετόβεν και στο αποκορύφωμα της κατάνυξης τον Amleto του Faccio. Αν δεν βρείτε τραπέζι στο Λιστόν οι επόμενες καλύτερες επιλογές για να σταθείτε είναι το περίπτερο μεταξύ των δύο κτισμάτων του Λιστόν γνωστό και ως Κατάσκοπος (καθότι εποπτεύει το Λισόν) και τα cafe της Κοφινέττας.

Δυο ώρες μετά, στις 11 το πρωί η κατάνυξη δίνει τη θέση της στη γιορτή, και η φασαρία των κανατιών που σπάνε διαδέχεται τους ήχους των φιλαρμονικών. Για να παρακολουθήσετε το έθιμο των μπότηδων η καλύτερη θέση είναι το πεντοφάναρο στη Σπιανάδα που σας προσφέρει πανοραμική θέα στα στολισμένα με μπορντό πανιά μπαλκόνια της πλατείας, απ’ όπου οι Κερκυραίοι πετούν τα κανάτια δαγκώνοντας ταυτόχρονα ένα παλιό κλειδί για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα.

Αμέσως μετά, οι φιλαρμονικές παίζοντας το αλέγκρο μαρς”Μη φοβάστε Γραικοί” και χαρούμενες μάρτσιες, ενώ ο κόσμος καταχειροκροτεί τους μουσικούς επιβραβεύοντάς τους για την περφόρμανς όλων των προηγούμενων ημερών που λόγω πένθους δεν επιτρεπόταν το χειροκρότημα. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Ανάσταση λαμβάνει χώρα πανηγυρικά στο πάλκο της Πάνω Πλατείας με τις ακολουθίες όλων των εκκλησιών, τυμπανοκρουσίες, εκπληκτικά πυροτεχνήματα και μπάντες.

Κυριακή του Πάσχα

Πάσχα στην Κέρκυρα

Οι Κερκυραίοι δεν συνηθίζουν να σουβλίζουν. Το συνηθισμένο παραδοσιακό γλέντι με αρνί και κοκορέτσι θα το πετύχετε μόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία. Την Κυριακή του Πάσχα εγκαταλείπουν για πρώτη φορά μετά από μέρες την πόλη και βγαίνουν για φαγητό σε εξοχικές ταβέρνες. Κλασική επιλογή η εκδρομή στην Παλιά Περίθεια, ένα βενετσιάνικο χωριό στα Βορειοανατολικά του νησιού.

ΠΗΓΗ: Αθηνόραμα