Ένα A320-200N (CC-BHB) της χιλιανής LATAM Chile, που εκτελούσε την πτήση «LA-2213» από τη Λίμα στη Χουλιάκα του Περού με 102 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος συγκρούστηκε στο διάδρομο, ενώ απογειωνόταν με πυροσβεστικό όχημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το Airbus είχε επιταχύνει για απογείωση από τον διάδρομο «16» του Διεθνούς Αεροδρομίου της Λίμα στις 15:11 τοπική ώρα χθες (20:11 ώρα Γκρήνουιτς) όταν ο πιλότος του διέκρινε πολλά πυροσβεστικά οχήματα με τους φάρους τους να αναβοσβήνουν, που διέσχισαν τον διάδρομο μπροστά του.

Παρά το γεγονός ότι η ταχύτητά του (περίπου 125 κόμβοι) ήταν πολύ μεγάλη ο πιλότος πήρε την απόβαση να ματαιώσει την απογείωση αλλά δεν απέφυγε τη σύγκρουση με πυροσβεστικό όχημα, του οποίου ο οδηγός είχε αντιληφθεί το επερχόμενο αεροσκάφος και επιχείρησε  στροφή επί του διαδρόμου προς το μέρος του Airbus, σε μια προσπάθεια να βγει από την πορεία του  και να αποφύγει.

Στη σφοδρή σύγκρουση στην εσώτερη δεξιά ημιπτέρυγα του αεροσκάφους, κατέρρευσε το αντίστοιχο σκέλος με αποτέλεσμα το A320 να βγει από τον διάδρομο όπου και σταμάτησε, περίπου 2.500 μέτρα από το κατώφλι του.

Ξέσπασε φωτιά στον δεξί κινητήρα και στο σημείο ακινητοποίησης, κατά την εκκένωσή του τραυματίστηκαν 24 επιβάτες. Από το τριμελές πλήρωμα του πυροσβεστικού οχήματος, δυο μέλη του δεν επέζησαν, ενώ ένα τρίτο τραυματίστηκε βαριά.

Κάποιες πρώιμες πληροφορίες, που μεταφέρουμε με επιφύλαξη, αναφέρουν ότι τα πυροσβεστικά οχήματα, που μάλλον μετείχαν σε άσκηση, εισήλθαν στον ενεργό διάδρομο από μακρινό τροχόδρομο χωρίς να έχουν λάβει τη σχετική άδεια.

ΠΗΓΗ: Πτήση