Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

29 Μαρτίου 2024
16.9 C
Corfu

Με τα μάτια σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι τώρα ο Τσίπρας -Στόχος να πάρει στελέχη

Διαβάστε ακόμα

Πάνω στις Πρέσπες ετοιμάζεται να θεμελιώσει το νέο πολιτικό του σχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας, κι ας ναυάγησαν στα νερά τους το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Την ώρα που η Συμφωνία των Πρεσπών με τα 153 «ναι», αναδεικνύεται σε φυγόκεντρο δύναμη για τα κόμματα του πολιτικού κέντρου, ο Αλέξης Τσίπρας την χρησιμοποιεί ως κεντρομόλο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ελπίζει -στην επόμενη ημέρα- να πάρει μαζί του όσους αποδεσμεύονται –κυρίως- από το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ.

Το πρώτο στίγμα των προθέσεων αλλά και των κινήσεών που ξεκινούν από τη Δευτέρα, το έδωσε ο ίδιος ο κ.Τσίπρας όταν προ ημερών διαπίστωνε πως ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος έχει βρεθεί χωρίς εκπροσώπηση μετά την προς τα Δεξιά μετατόπιση της Φώφης Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ.

Το πολιτικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί με το επιτελείο του σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου προβλέπει το συνεχές «πρέσινγκ» στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την ηγεσία του να λαμβάνει θέση σε συγκεκριμένα ζητήματα που ο ίδιος αναδεικνύει στην πρώτη γραμμή και έρχονται από την προοδευτική ατζέντα.

Έγινε στο προηγούμενο διάστημα με το νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια, με το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς, με την απλή αναλογική, με την απόπειρα ρύθμισης των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας και τελευταία με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο βαθμό που η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να απουσιάζει, είτε να διαφωνήσει, όπως έγινε με την απλή αναλογική, με τη συμφωνία Τσίπρα Ιερώνυμου, και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αποσπάται κατά τι κάθε φορά από το παραδοσιακό της ακροατήριο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να ερμηνεύσουν το «όχι» στην απλή αναλογική ως σχεδιασμό για σύμπλευση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ μετεκλογικά.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζουν σε συνομιλητές τους ότι όσο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στρίψει Δεξιά, τόσο διολισθαίνει δεξιότερα και το ΚΙΝΑΛ. Χρησιμοποιούν ως παράδειγμα άλλωστε τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία η Φώφη Γεννηματά επέμεινε να απορρίπτει μέχρι τέλους (μένοντας στην ίδια όχθη με τον κ.Μητσοτάκη), την ώρα που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την ενέκρινε, ενώ και ο επίσης πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν την απέρριψε προτιμώντας τη σιωπή.

Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα πατήσει το επόμενο διάστημα η «προοδευτική» ατζέντα που θα αναδεικνύουν τα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι άλλη από το Κοινωνικό Κράτος-Εργασιακά Δικαιώματα-Αποδοχές, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι πάνω στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και του εργασιακού κόστους δίνεται η κεντρική ιδεολογική μάχη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Ο αστερισμός δυνάμεων ως προοδευτική συμμαχία

Με κοινό ψηφοδέλτιο

Με δεδομένο αυτό το πλαίσιο, η Κουμουνδούρου στοχεύει στο φλερτ «από τα κάτω» και ετοιμάζεται να ανοίξει την «αγκαλιά» της σε μικρότερα η μεσαία στελέχη που αποδεσμεύονται από το ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, αν και πολλοί πολλοί από το ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζουν ειρωνικά τη μετατόπισή του, είναι πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όπως και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όπως και η Λούκα Κατσέλη. H σημερινή υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά υπήρξε στον στενό κύκλο συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη όπως και πανεπιστημιακοί, αλλά και πρόσωπα από το χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς όπως ο Νίκος Μπίστης, σήμερα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ακούν με προσοχή τα όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας για τη συγκρότηση του Προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με οδηγό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στο ψηφοδέλτιο δίπλα από τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και τα τρία γράμματα ΕΚΜ. Αρχικά των λέξεων Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Αυτή η εκδοχή, αναμένεται να ακολουθηθεί και για τις επόμενες εκλογές. Οι πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό συγκλίνουν στο σενάριο να υπάρχουν κοινά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικές κινήσεις, ως ένας «αστερισμός» πολιτικών δυνάμεων, με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι τόσο ο Σπύρος Δανέλλης, όσο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αλλά και στελέχη που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον ΚΙΝΑΛ.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα; Είναι πυκνό το πρόγραμμα εκδηλώσεων που διαμορφώνεται για το επόμενο διάστημα με εκδηλώσεις και θεματικές συζητήσεις για θέματα που επιβάλλουν τη «συνάντηση» Σοσιαλιστών και Αριστεράς ως προοδευτικό ανάχωμα στη Δεξιά «συνάντηση» νεοφιλελευθερισμού και εθνικής αναδίπλωσης.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που -κατά πληροφορίες- αναμένονται στις αρχές του Φλεβάρη ενδέχεται να έχουν άρωμα ανοίγματος προς τον κεντρώο χώρο.

Πηγή : iefimerida.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Καραμανλής για Τέμπη: «Έχω πολιτική ευθύνη και γι’ αυτό και παραιτήθηκα αμέσως – Είμαι στη διάθεση των Αρχών για εξηγήσεις»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ μία μέρα μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς για...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img