Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

19 Απριλίου 2024
10.9 C
Corfu

Σκοπιανό | Ξεκαθαρίζει εντός 48 ωρών για τη “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”

Διαβάστε ακόμα

Αν ο Ζάεφ δεν σηκώσει το τηλέφωνο, τότε θα μπει ταφόπλακα σε ενδεχόμενη συμφωνία – Μεταβατική περίοδο δύο ετών θα προβλέπει η συμφωνία

Σήμερα ή αύριο κληρώνει, καθώς όπως όλα δείχνουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ ή θα ανάψει το πράσινο φως, που θεωρείται και το πιθανότερο, ή θα βάλει ταφόπλακα στην συμφωνία. Πρώτα θα επικοινωνήσει με τον Μάθιου Νίμιτς και έπειτα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Σε περίπτωση που συμφωνήσει το όνομα θα είναι «Republika Severna Makedonija», δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με erga omnes, αλλά και τη δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου δύο ετών, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της ΠΓΔΜ, να αλλάξει το συνταγματικό όνομα και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.
Σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες αλλαγές, από τις ταμπέλες σε δημόσιους χώρους, μέχρι τα διαβατήρια.

Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα εμφανίζονται πεπεισμένα για το «ευτυχές τέλος» της διαπραγμάτευσης. Το ίδιο κλίμα κυριαρχεί και στους κυβερνητικούς κύκλους στα Σκόπια. Άτομα από το περιβάλλον του Ζόραν Ζάεφ να κάνουν λόγο για «σημαντική πρόοδο μετά την τελευταία εμπλοκή».

Εξάλλου, μπορεί οι δύο πρωθυπουργοί να μην έχουν ακόμα επικοινωνήσει, αλλά οι παρασκηνιακές διεργασίες έχουν πάρει φωτιά. Συνεργάτες των δύο ηγετών βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία, επιχειρώντας να κρατήσουν μία κοινή γραμμή και να παρακάμπτουν τα εμπόδια.

Η δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα είναι «θέμα ημερών», αλλά και το «ανοικτό παράθυρο» για συμφωνία που άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιβεβαιώνουν την ατμόσφαιρα επικείμενης υπογραφής του Συμφώνου.

Αν μάλιστα, ισχύει η δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Αντόνιο Μιλοσόσκι, τότε βρισκόμαστε κυριολεκτικά μία ανάσα πριν από την σύναψη συμφωνίας. «Την Πέμπτη ή την Παρασκευή στην Μεγάλη Πρέσπα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων, θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία», υποστήριξε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Επικαλούμενος «διπλωματικές πηγές» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, αναφέρεται στο ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, με κύριο συντονιστή τον σύμβουλο του σκοπιανού πρωθυπουργού Μπόγιαν Μαρίτσιτς. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν και εκείνοι που προεξοφλούν το ναυάγιο, ισχυριζόμενοι ότι είναι μεγάλο το πολιτικό φορτίο για τις πλάτες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

Εντωμεταξύ, συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Αλβανό Μπουγιάρ Οσμάνι είχε χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η μετανάστευση. Ωστόσο, οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς και το ονοματολογικό.

Την ίδια στιγμή, σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΝΔ για το Σκοπιανό, κάτω από το βάρος των χθεσινών συλλαλητηρίων. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση της ΝΔ, στην οποία ασκήθηκε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα και έγινε λόγος για «βαριές εθνικές υποχωρήσεις». Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα σε μία διεθνή συμφωνία που θα ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα».

Από το Μόναχο όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν, συμμετέχοντας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έστειλε νέο μήνυμα στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους τόνισε ότι οι θέσεις του κόμματός του για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ είναι ξεκάθαρες, και ταυτόχρονα κατανοητές και στους κόλπους των ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «πατριδοκαπηλία». Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης συμμάχησε με την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει μία συμφωνία με τα Σκόπια».

Παρά τη διαφαινόμενη πρόοδο στη διαπραγμάτευση, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προέβη σε μία όχι και τόσο φιλική κίνηση, με αφορμή τα συλλαλητήρια. Με ταξιδιωτική οδηγία προς τους Σκοπιανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι: «O πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” καλούνται να αποφύγουν τις περιοχές αυτές αφού μπορεί να κινδυνέψουν».

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα-Καιρός: Γρήγορη εξέλιξη θα έχει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι το χαμηλό βαρομετρικό το οποίο θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα από την...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img