Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) ήταν εμφανώς παρούσα στο κορυφαίο παγκόσμιο ναυτιλιακό γεγονός, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη ναυτιλία και τον κλάδο της κρουαζιέρας, που έχει ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Marie-Caroline Laurent, Γενική Διευθύντρια της CLIA Europe, επαίνεσε την έκθεση, τους διοργανωτές της, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες για την επίτευξη των «φιλόδοξων περιβαλλοντικών μας στόχων», ενώ έκανε επίσης επαφές με κορυφαίους φορείς της ναυτιλίας με έμφαση σε μια πράσινη ατζέντα.

Δέσμευση για «καθαρή κρουαζιέρα»

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την CLIA, αλλά και για ολόκληρη τη ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως επιβεβαιώθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους στο φετινό Posidonia. Τα μέλη της CLIA έχουν δεσμευτεί για μια «καθαρή κρουαζιέρα» με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 και για την επίτευξη αυτού του στόχου υπάρχει σαφής δέσμευση για επενδύσεις σε νέα πλοία με σύγχρονη τεχνολογική υποδομή.

Ήδη, υπάρχουν παραγγελίες για 178 νέα κρουαζιερόπλοια έως το 2027, η αξία των οποίων θα φτάσει τα 47 δισ. ευρώ. Το 93% αυτών των πλοίων κατασκευάζονται σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, αποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία κρουαζιέρας τροφοδοτεί τη βιομηχανική αριστεία της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η κ. Laurent επεσήμανε το γεγονός ότι η CLIA έχει όραμα για μια κρουαζιέρα χωρίς άνθρακα έως το 2050 και σημείωσε ότι η βιομηχανία κρουαζιέρας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του βιώσιμου τουρισμού και ειδικά για την Ελλάδα, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς κρουαζιέρας.

Όπως είπε συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και τα λιμάνια της Κέρκυρας και του Ηρακλείου Κρήτης για να βοηθήσει αυτούς τους προορισμούς να αποκομίσουν τα μέγιστα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό, προστατεύοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.

Η Ελλάδα είναι κορυφαίος προορισμός κρουαζιέρας

Η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού κρουαζιέρας επιβεβαιώνεται και φέτος για τη χώρα: Από τα 279 κρουαζιερόπλοια των εταιρειών μελών της CLIA παγκοσμίως, τα 87 θα δραστηριοποιούνται φέτος στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 47 θα μεταφερθούν στα ελληνικά λιμάνια, με πλήρη ή μερική επιβίβαση επιβατών. Πρόκειται για μια τάση που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, όταν η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στην επανέναρξη της κρουαζιέρας, και συνεχίζεται το ίδιο δυναμικά.

 

ΠΗΓΗ: in.gr