Οι πρόεδροι της Λευκορωσίας και Ρωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Βλαδίμηρος Πούτιν, συμφώνησαν στην αποστολή σύγχρονων οπλικών συστημάτων στη χώρα του πρώτου. Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας. Σε αντάλλαγμα, η Λευκορωσία θα αυξήσει την αποστολή σύγχρονου γεωργικού εξοπλισμού, μεταφορικών οχημάτων και άλλου μηχανουργικού εξοπλισμού προς τη Ρωσία.

 

Στην ανακοίνωση αποκαλύφθηκε επίσης πως οι δύο πρόεδροι κατέληξαν και σε νέα δέσμη συμφωνιών στον οικονομικό τομέα. Των αποφάσεων θα ακολουθήσει η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα συναντηθούν στις επόμενες εβδομάδες στη Μόσχα για την αποκρυστάλωση της καταρχήν συμφωνίας σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Η Λευκορωσία αποτελούσε συστατικό στοιχείο της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και απέκτησε την ανεξαρτησία της όταν η τελευταία κατέρρευσε το 1991. Έκτοτε, η Λευκορωσία διατήρησε μια ειδική σχέση με τη Μόσχα με στενούς δεσμούς σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Η Λευκορωσία συνορεύει με τρεις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ (Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία). Με τις χώρες αυτές, που άλλοτε διοικούνταν από κομμουνιστικά καθεστώτα να περνούν στη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα, η Λευκορωσία παρέμεινε υπό τη στενή παρακολούθηση και την έντονη επιρροή της Ρωσίας.

 

Σε στρατηγικό επίπεδο, η Λευκορωσία αποτελεί έναν προμαχώνα για τη Μόσχα, καθώς ιστορικά ήταν “λεωφόρος” εισβολής για οποινδήποτε θέλει να επιτεθεί στη Ρωσία από τη Δύση, ενώ διατηρεί κοινά σύνορα με την Ουκρανία σε μήκος 1.084 χλμ. και βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην “καρδιά” της, με το Κίεβο να απέχει μόλις 90 χλμ. από τα σύνορα. Τον χειμώνα, πάνω από 30.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στη Λευκορωσία με την πρόφαση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Η Ρωσία είχε δηλώσει πως οι δυνάμεις αυτές θα επέστρεφαν πίσω μετά την ολοκλήρωση των γυμνασίων που τέλειωσαν τον Φεβρουάριο.

 

Αντί για αυτό, οι δυνάμεις αυτές εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αποτελώντας έναν από τους άξονες επίθεσης στο ουκρανικό έδαφος, ίσως τον πιο σημαντικό, συγκλίνοντας προς την ουκρανική πρωτεύουσα. Ακόμη, Ρώσοι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στη Λευκορωσία για θεραπεία, όπως ανέφερε η Wall Street Journal. Αμερικανικές πηγές έχουν αρνηθεί πως διαθέτουν αποδείξεις για συμμετοχή λευκορωσικών στρατευμάτων στις επιχειρήσεις, αν και σημείωσαν πως ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας σε στόχους στην Ουκρανία.

 

Πηγή: Πτήση.gr