Την επιστροφή των πρεσβευτών ΗΠΑ και Ρωσίας σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα συμφώνησαν ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ανδρών. «Οι Αμερικανοί και Ρώσοι πρεσβευτές θα επιστρέψουν στα διπλωματικά τους πόστα για να αναλάβουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σε ερώτηση για το κλίμα της συνάντησης ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε: «Εχουμε τις διαφορές μας, αλλά ακούσαμε τις θέσεις του άλλου. Θεωρώ πως ήταν εποικοδομητική συνάντηση».  Παράλληλα σημείωσε πως πήρε ικανοποιητικέ εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για τον χαρακτηρισμό «killer» που του είχε αποδώσει.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι δύο ηγέτες μίλησαν για το θέμα της Ουκρανίας, ωστόσο για το ενδεχόμενο να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε για αυτό».

Για τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως γνώριζε οτι μόλις επιστρέψει στη Ρωσία θα συλληφθεί. «Αυτός ο άντρας ήξερε πως παρανόμησε στη Ρωσία. Εχει καταδικαστεί δύο φορές» υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το CNN, παρακολουθεί με τους συμβούλους του τη συνέντευξη Πούτιν πριν τοποθετηθεί ο ίδιος για τη συνάντηση.

Περισσότερο από 3 ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες

Σημειώνεται πως οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων διήρκησαν περισσότερες από τρεις ώρες στην Βίλα λε Γκρανζ της Γενεύη, παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλειμμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και διακόπηκε στις 6.05 ώρα Ελλάδος.

Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλειμμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Βίλας Λα Γκρανζ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ. Επίσης στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.

πηγή:ethnos.gr