ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει

18 Μαρτίου διαδηλώνουμε μαζί με τους μαθητές  μας και τα παιδιά μας

11π.μ στα Γενικά Λύκεια

3ώρη στάση εργασίας (11:00 – 14:00)

Η κυβέρνηση δια μέσου του υπουργείου Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα  το ν/σ για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις αλλαγές στο Λύκειο.

Ουσιαστικές αλλαγές από την π΄ροτασή του Σεπτέμβρη δεν υπάρχουν.

Κομβικά σημεία για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι:

  • Το Λύκειο μετατρέπεται σε ένα ακόμα πιο εξετασιοκεντρικό «σχολείο» με διπλά εξεταστικά φίλτρα στην Γ΄Λυκείου . για την κατοχή του απολυτηρίου και άρα για την εισαγωγή στις σχολές «χαμηλής ζήτησης»! και για την εισαγωγή στις σχολές «υψηλής ζήτησης»!
  • Οι ενδοσχολικές εξετάσεις παίρνουν την μορφή κεντρικών εξετάσεων  με ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ .
  • Προσανατολισμός στην πρόωρη ειδίκευση με εξάωρα μαθήματα ! Καταργήσεις και αλλαγές στα μαθήματα χωρίς καμιά συζήτηση. Εξοβελισμός της Γενικής Παιδείας.
  • Δημιουργούνται μαθητές 3 τουλάχιστον ταχυτήτων μέσα στην ίδια τάξη: αυτοί που δεν θα πάρουν το απολυτήριο, αυτοί που θα πάρουν το απολυτήριο (πράσινες σχολές), αυτοί που θα δώσουν πανελλαδικές( κόκκινες σχολές).
  • Δημιουργούνται Πανεπιστημιακές σχολές δύο ταχυτήτων ( καλές-κακές) σχολές.
  • Περιορίζονται δραστικά οι επιλογές των σχολών.
  • Και όλα αυτά δίνονται στη δημοσιότητα , χωρίς καμία αναφορά στον όγκο της ύλης των εξεταζομένων μαθημάτων. Σύμφωνα με την πρόταση του ΙΕΠ η προτεινόμενη ύλη είναι δυσανάλογα μεγάλη για τις ώρες διδασκαλίας(!), οι οποίες αυξήθηκαν (μεγαλύτερη στροφή στα φροντιστήρια).

Η κυβέρνηση προωθεί πιο αποφασιστικά  το «ξεσκαρτάρισμα» των μαθητών και την πρόωρη επαγγελματική επιλογή!

Οι φετινοί μαθητές της Β’ Λυκείου, θα κληθούν σε λιγότερο από 4 μήνες να επιλέξουν ποια σχολή προτιμούν και μάλιστα με μόλις 10 επιλογές και ταυτόχρονα ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για αυτή τη χρονιά. Αντίστοιχα, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, η μοναδική επιλογή να φοιτήσουν σε ΤΕΙ είναι η περιφέρεια, με το κόστος διαβίωσης να είναι απαγορευτικό για ένα πολύ μεγάλο μέρος των λαϊκών οικογενειών! Αυτή η αλλαγή περιορίζει τον αριθμό των μαθητών από τα ΕΠΑΛ για εισαγωγή, αφού το ποσοστό των θέσεων στα ΑΕΙ προβλέπεται στο 5%, ενώ το ποσοστό των θέσεων για τα ΤΕΙ ήταν 20%.

Οι εξαγγελίες φυσικά δεν αφήνουν στο απυρόβλητο ούτε τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών! Η μείωση των ωρών των μαθημάτων στη Γ Λυκείου θα οδηγήσει σε εργασιακή κινητικότητα και αβεβαιότητα τους συναδέλφους. Μόνο από τη μείωση του ωρολογίου (αν επιβεβαιωθεί από 32 σε 29 ώρες) θα χαθούν τουλάχιστον 10.000 ώρες ή 500 θέσεις καθηγητών.

Να μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του σχολείου σε φροντιστήριο – «αρένα»!  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν τις αναδιαρθρώσεις αυτές που κάνουν το Λύκειο απωθητικό, που εντείνουν τον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στους μαθητές, που ωθούν τους γονείς να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης!

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΗ 11π.μ  ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ