Το πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού και τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας θα σκιαγραφήσει ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 11 στη Βουλή.

Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να  περιγράψει τους βασικούς άξονες δουλειάς που έχουν τα νέα μέλη της κυβέρνησης κατά τη (μετα)μνημονιακή περίοδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να ανεβάσουν στροφές και να επιταχύνουν το έργο τους, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η καθημερινότητατων πολιτών (και κατά συνέπεια η εικόνα της κυβέρνησής του που επλήγη ανεπανόρθωτα).

Συν τοις άλλοις, θα προιδεάσει για μια πολιτική ελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, άρα σήμερα δεν αναμένονται βαρύγδουπες ανακοινώσεις, ενώ από βδομάδα ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει επαφές και με παραγωγικούς φορείς.!

Προετοιμάζονται για τη ΔΕΘ

Οι προετοιμασίες για το πακέτο εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη  ΔΕΘ έχουν ξεκινήσει.

Το Μαξίμου προσδίδει πολιτική βαρύτητα στη φετινή διοργάνωση, καθώς θα είναι η πρώτη μετά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και είναι η καλύτερη ευκαιρία ώστε η κυβέρνηση να «διαφημίσει» το κοινωνικό της πρόσωπο.

Ο πρωθυπουργός μαζί με το οικονομικό επιτελείο έχουν προχωρήσει κατά πληροφορίες του iefimerida σε μια αρχική χαρτογράφηση των ανακοινώσεων που δύναται να κάνει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ. Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικά μέτρα θα περιλαμβάνει το… γενναίο πακέτο εξαγγελιών Τσίπρα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Όσο για τα εργασιακά, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού που πρέπει να νομοθετηθεί και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Στο…περίμενε για τις συντάξεις

Ειλημμένη πολιτική απόφαση, τέλος, είναι η μη περικοπή των συντάξεων. Άγνωστος παραμένει ο τρόπος διαχείρισης. Πρόκειται για ένα μέτρο που ψηφίστηκε μετά από πίεση του ΔΝΤ, την ώρα που κυβέρνηση και Ευρωπαίοι δεν το θεωρούσαν αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων. Βούληση της κυβέρνησης δεν είναι να αιφνιδιάσει τους δανειστές. Αντιθέτως, όλα θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν έρθει η ώρα το προϋπολογισμού. «Προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων» ήταν η δήλωση-προπομπός του Γιάννη Δραγασάκη

πηγη iefimerida.gr