Δύσκολη ημέρα είναι η Κυριακή (21/07) για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς μέχρι το μεσημέρι είχε να αντιμετωπίσει πέντε πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Σε Μαρκόπουλο, Μέγαρα, Ιωάννινα, Λέσβος και Κιθαιρώνα (καίει από το Σάββατο). Το έργο των δυνάμεων είναι δύσκολο και λόγω των δυνατών ανέμων.

Στα Μέγαρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Γρηγόρη Σταμούλη, η κατάσταση είναι σε ύφεση, η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ κινδύνεψαν σπίτια. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχει μεταβεί στην πυρκαγιά ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, για τον συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Από εκεί και πέρα, φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Μαρκόπουλου της Αττικής. Η φωτιά βρίσκεται πίσω από το Δημοτικό στάδιο, και κοντά στο Λατομείο αλλά και στην διασταύρωση που οδηγεί στον ιππόδρομο. Στο σημείο αρχικά επιχειρούσαν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Επειδή η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει, οι δυνάμεις ενισχύθηκαν, ωστόσο, και τώρα επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα.

Στα Μέγαρα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή, όπου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Ξέσπασε στις 13:15 μέσα σε κατοικημένη περιοχή στον οικισμό Αγ. Τριάδα και η πυροσβεστική, με τη βοήθεια των εθελοντών κατάφερε να την οριοθετήσει.

Η φωτιά σύμφωνα με την πυροσβεστική, έκαψε χορτολιβαδική έκταση, αλλά επειδή ήταν εντός του αστικού ιστού κινητοποιήθηκαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις. Ενισχύθηκε, μάλιστα, η δύναμη της πυροσβεστικής και αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 51 πυροσβέστες, 19 οχήματα, Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και δύο ελικόπτερα.

Το θετικό σημείο ήταν ότι ουσιαστικά η έκταση στην οποία ξέσπασε η φωτιά είναι μια χερσόνησος μέσα στη θάλασσα και έτσι τα ελικόπτερα που συμμετέχουν στην κατάσβεση ανεφοδιάζονται εξαιρετικά γρήγορα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην περιοχή μετέβη εσπευσμένα στην πυρκαγιά ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, για τον συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στα Νησέλια Λέσβου

Σε εξέλιξη, χωρίς να εγκυμονούν κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές και για κατοικημένες περιοχές, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε στις 11:23, στα Νησέλια Λέσβου.

Κατακαίει χορτολιβαδική έκταση, αγροτικές περιοχές και ελιές. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που βρίσκονται στην περιοχή, έχουν καταφέρουν να περιορίσουν σε κάποιο βαθμό την επέκταση της πυρκαγιάς και υπάρχει αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα τη θέσουν –τουλάχιστον- υπό μερικό έλεγχο.

Διπλή μάχη με τις φλόγες στον νομό Ιωαννίνων

Δύο πυρκαγιές, οι οποίες καίνε χορτολιβαδικές εκτάσεις, σημειώθηκαν στο νομό Ιωαννίνων, χωρίς να απειλούν, ωστόσο, κατοικημένες περιοχές. Η πρώτη ξέσπασε στις 11:26, στην περιοχή Κοσμηρά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατάφερε να τη θέσει υπό μερικό έλεγχο. Μέχρι στιγμής έχει κάψει περίπου είκοσι στρέμματα ξερών χόρτων. Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο, στην περιοχή Λόφος Καστριτσίου Ιωαννίνων και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Καίγονται χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Μαίνεται η φωτιά στον Κιθαιρώνα, αλλά είναι σε ύφεση

Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στον Κιθαιρώνα, η οποία εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (20/07), σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Η πυρκαγιά έκαιγε σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τόσο η δυσκολία πρόσβασης στο σημείο όσο και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες μέσα στην ήδη καμένη περιοχή, ενώ προς το παρόν στο σημείο βρίσκονται οι ίδιες δυνάμεις που επιχειρούσαν από το απόγευμα του Σαββάτου, δηλαδή 145 πυροσβέστες με 32 οχήματα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 4 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας, της δήμων και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή : altsantiri.gr