Πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια. 

Φαινόμενα της εποχής.

Φαινόμενα που ταλανίζουν την διεθνή κοινότητα και την Ελληνική κοινωνία. 

Η ακρίβεια ενέσκυψε το τελευταίο διάστημα, ως μια μάστιγα που άρχισε να ταλαιπωρεί του Έλληνες. 

Το χειρότερο απ’ όλα είναι το κόστος, πλέον της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η περιβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής».

Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένας όρος στα συμβόλαια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος) που δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες αυτές να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας. Και βέβαια αυτό να το μετακυλίουν στους καταναλωτές, δηλαδή σε εμάς.

Τι γίνεται όμως με νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν έχουν να πληρώσουν την ηλεκτρική ενέργεια; Οι εταιρείες έχουν αρχίσει να απειλούν με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. 

Αδιαμφισβήτητο ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. 

Στα πλαίσια αυτά χαιρετίζεται η πρωτοβουλία του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρη Βερβεσου που ξεκινά με τους Δικηγορικούς Συλλόγους δικαστικό αγώνα, ώστε να μη διακοπεί σε κανένα πολίτη το ρεύμα μέχρις ότου τα δικαστήρια αποφασίσουν επί της νομιμότητος η μη νομιμότητος της ρήτρας αναπροσαρμογής. 

Κινήσεις σαν αυτήν δείχνουν πως οι επιστημονικοί Σύλλογοι οφείλουν να είναι μέρος της κοινωνίας και να αγωνίζονται για τα σοβαρά κοινωνικά θέματα. 

Είμαι σίγουρος ότι τα αδιέξοδα που κατακλύζουν πλέον τους Έλληνες πολίτες από την ακρίβεια και ειδικά από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν γίνει κατανοητά και θα υπάρξουν μέτρα θεραπείας και ανακούφισης. 

Σκληρές εποχές οι σημερινές.

Απαιτούν ευαισθησία από τις Κυβερνήσεις και ενότητα της κοινωνίας και των κοινωνικών φορέων. 

Ευτυχώς η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι βρίσκει τρόπους επιβίωσης και στέκεται όρθια στα δύσκολα. 

Ας ελπίσουμε ότι με τις ίδιες αντοχές, θα το ξεπεράσουμε κι αυτό. 

Γιαννης Μ. Κοντος

Δικηγορος