Την στόχευση της Ελλάδας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλυσε ο αρμόδιος Υφυπουργός, Γιώργος Στύλιος, κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης-ημερίδας, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κέρκυρας, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021.

Ο Υφυπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων, Dr Κώστα Μπαγινέτα και τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠ.Α.Α.Τ., Ν. Μανέτα και Χρ. Θεοδωρίδου, παρουσίασαν τους βασικούς άξονες και τις κατευθύνσεις της χώρας μας, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, για την διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε., η οποία θα καθορίσει τους κανόνες μέχρι το 2029.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Σωτήρης Κουρής.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» και κατέθεσαν απόψεις οι Βουλευτές Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας και Δημήτρης Μπιάγκης, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, αλλά και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και των αγροτικών και παραγωγικών φορέων από την Κέρκυρα και τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας. Διαδικτυακά συμμετείχαν στη συζήτηση και οι Βουλευτές Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Λευκάδας, Παναγής Καππάτος, Διονύσης Ακτύπης και Αθανάσιος Καββαδάς, αντίστοιχα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη εισαγωγή της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η οποία υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η διαβούλευση για τη νέα Κ.Α.Π. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αγροτική πολιτική είναι ένας από τους πυλώνες της κοινής πορείας των ευρωπαϊκών λαών, που έχει στόχο τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη στήριξη των αγορών των αγροτικών προϊόντων. Είναι ένας πυλώνας που εξελίσσεται ανάλογα με τις προκλήσεις της εποχής. Δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που άμεσα ή έμμεσα να μην είναι συνδεδεμένο με την αγροτική παραγωγή…»

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε ακόμα πως «Ζώντας σήμερα ακόμα με όσα ισχύουν από το 2013 στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (σ.σ. η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου υπενθύμισε πως στην τελευταία μεταρρύθμιση σε επίπεδο Ε.Ε. της αγροτικής πολιτικής, εκείνη συμμετείχε ενεργά ως Ευρωβουλευτής), βρισκόμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο για την οικονομία και την ενίσχυση του ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής οικογένειας, που αφορά παράλληλα την κάθε χώρα, αλλά και την κάθε περιφέρεια ξεχωριστά. Είμαστε εδώ να το συζητήσουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε ν’ ανταποκριθεί στους βασικούς της στόχους, αλλά και στις νέες μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή -απόλυτα συνδεδεμένη με την αγροτική παραγωγή- οι νέες τάσεις των καταναλωτών για καινοτόμα προϊόντα, για την ανάγκη της ασφάλειας των τροφίμων και παράλληλα πώς θα πετύχουμε την κοινωνική και εδαφική συνοχή που έρχεται ως μεγάλη πρόκληση της ανάπτυξης της υπαίθρου».

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου αναφερόμενη ειδικά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων επεσήμανε: «Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ως μια τουριστική περιοχή, θέλουμε να αξιοποιήσουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν μας, αλλά και να συμβάλουμε στην Πράσινη Συμφωνία 2020-2030 της Ευρώπης, η οποία θα δώσει έναν χαρακτήρα αειφορίας και βιωσιμότητας στο παραγωγικό μας προϊόν, όπως και να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες σε ανθρώπους που ζουν εκτός της Περιφέρειάς μας να επιστρέψουν εδώ και ν’ ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό τομέα στην περιοχή μας».

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έκλεισε την ομιλία της υπογραμμίζοντας ότι: «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα παρακολουθήσει συστηματικά το πώς θα διαρθρωθεί αυτή η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, προσαρμοσμένη αφενός στους άξονες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και των εθνικών στόχων, αλλά και στις ιδιαιτερότητες που έχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η Περιφέρειά μας από την πρώτη στιγμή στόχευσε στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, άλλωστε έχουμε θεματικό Αντιπεριφερειάρχη με αυτές ακριβώς τις αρμοδιότητες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς χάθηκαν στο παρελθόν ευκαιρίες αξιοποίησης στρατηγικών και πόρων αγροτικής πολιτικής, κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί ξανά».