Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων. Και όλα αυτά ενώ νωρίτερα ακούστηκαν νέες εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, ενώ εκεί βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι ανακοινώσεις του Πούτιν για τις περιοχές που προσάρτησε από την Ουκρανία η Ρωσία ήρθαν ενώ συνεδριάζει υπό τον Ρώσο πρόεδρο το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η Ρωσία έχει “επιστρατεύσει” (αν και το αρνείται τόσο εκείνη όσο και η Τεχεράνη) drones καμικάζι από το Ιράν για να πλήττει στόχους στο Κίεβο και άλλες πόλεις. Και φαίνεται ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να πλήξει ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, αφήνοντας τη χώρα χωρίς ρεύμα και θέρμανση, προκειμένου να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα. Κι αν το Κίεβο σφυροκοπείται σχεδόν καθημερινά, ειδικά μετά τις εκρήξεις στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία, στη Χερσώνα φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις περιμένουν την αντεπίθεση των Ουκρανών και από χθες έχουν φροντίσει να ξεκινήσουν την εκκένωση της πόλης. Μέχρι στιγμής έχουν φύγει από την πόλη είτε για τη Ρωσία είτε για την άλλη πλευρά του Δνείπερου περίπου 60.000 πολίτες, μια εξέλιξη που… έγινε δεκτή με ειρωνίες.

Στο Λουγκάνσκ, τώρα, άλλη μια από τις περιοχές όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο, οι Ρώσοι μισθοφόροι Wagner ξεκίνησαν την κατασκευή μιας «ενισχυμένης γραμμής άμυνας»