Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο ολιγόλεπτο διάγγελμα του το πρωί της Τετάρτης (21.09.2022), υπερασπίστηκε τα δημοψηφίσματα που ανακοίνωσαν τέσσερις ρωσοκρατούμενες περιφέρειες της Ουκρανίας και κήρυξε μερική επιστράτευση. Ανακοίνωσε ότι όσοι πολίτες καταταγούν, θα έχουν τα προνόμια εκείνων που υπηρετούν με συμβόλαιο στο ρωσικό στρατό. Κατηγόρησε επίσης την Δύση ότι εμπλέκεται σε έναν πυρηνικό εκβιασμό και ότι η Ρωσία «έχει πολλά όπλα για να απαντήσει», τονίζοντας μάλιστα ότι δεν… «μπλοφάρει»!

Τα στοιχεία για τις αναζητήσεις πτήσεων, κυρίως χωρίς επιστροφής, είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης ενδεχομένως να κλείσουν και τα σύνορα. Οι πτήσεις που ξεπούλησαν πρώτες ήταν αυτές προς Τουρκία και Αρμενία, αφού και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα.

Πολύς όμως είναι ο κόσμος που επιχειρεί να φύγει από τη χώρα με προορισμό είτε την Φινλανδία, είτε την Γεωργία. Οι ουρές που έχουν σχηματιστεί στα σύνορα είναι αρκετά μεγάλες, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο των social media. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω στις φωτογραφίες και τα βίντεο, η αναμονή είναι αρκετά μεγάλη.

Aξίζει τέλος να σημειωθεί ότι και στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ήρεμα, ούτε και ελεγχόμενα. Μετά το διάγγελμα και την κήρυξη μερικής επιστράτευσης, σε αρκετές πόλης της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και μέχρι στιγμής οι Αρχές προχώρησαν σε πάνω από 1.000 συλλήψεις.

Οι εικόνες όμως από τις κινητοποιήσεις, που αποτελούν τις μεγαλύτερες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, προμηνύουν ότι μάλλον θα υπάρξει και μια κλιμάκωση από την πλευρά όσων δεν είναι διατεθειμένοι να συμμορφωθούν εντός συνόρων με την προπαγάνδα και τις επιλογές της πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος της χώρας.

ΠΗΓΗ: newsit.gr