Δυστυχώς αρχίζουμε να επιβεβαιωνόμαστε γα τις επισημάνσεις, τις διαφοροποιήσεις μας και την ανάγκη προετοιμασία μας για το πέρασμα από τον ΣΥΔΙΣΑ στον Νέο ΦΟΔΣΑ.

Για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της Κέρκυρας θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παράδοσης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΣΥΔΙΣΑ στον Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ, όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Η Κέρκυρα Σήμερα», σε ανάλογο ρεπορτάζ στις 27/02/2021.

Βέβαια υπάρχει και το σενάριο που υποστήριζε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ, το  οποίο από ότι φαίνεται από το ρεπορτάζ το έχει εγκαταλείψει και ο ίδιος , ψάχνοντας να ορίσει νέα γραμματέα για να ολοκληρωθεί η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.

Σε αυτό το εγκαταλελειμμένο από ότι φαίνεται σενάριο, ο ΣΥΔΙΣΑ ήλπιζε να αλλάξει θέση η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων και να υποδείξει νόμιμο δικαιούχο του έργου τον ίδιο, ακυρώνοντας την μέχρι τώρα απόφαση της, με την οποία θεωρεί νόμιμο δικαιούχο του έργου τον Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ. Μια απόφαση η οποία στηρίζεται στο άρθρο 93 ν. 4685/20(92 Α΄)

Αν μέσα στην προσεχή εβδομάδα δεν βρούμε γραμματέα, την λύση θα δώσει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μάλιστα σε ανάλογο έγγραφο του από τις 16/11/2020 αναφέρει προς τους προέδρους των Συνδέσμων : «παρακαλούμε να ολοκληρωθούν οι ως άνω εκκρεμότητες  το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2020».

Όλα δείχνουν ότι σύντομα η δημοπράτηση θα πάρει τον δρόμο της.

Κάθε μέρα που χάνεται η επιβάρυνση για τους συμπολίτες μας και το περιβάλλον είναι τεράστια.

Δεν θα μείνουμε στο ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης επιβαρυνόμαστε με 309.000 ευρώ (δηλαδή μέχρι τώρα θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε στέγαστρα  σε δύο γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ για τους συμπολίτες μας!) αλλά θα μείνουμε στην μεγάλη επιβάρυνση που προσθέτουμε στο Τεμπλόνι και στο περιβάλλον γενικότερα και μάλιστα χωρίς λόγο!

 

Κέρκυρα 27/02/2021

Σπύρος Νεράντζης

6936691321

 

Η εφημερίδα Η Κέρκυρα σήμερα, αναφέρει :

«Ο Κεντρικός Δήμος καθυστερεί, αλλά οι εξελίξεις τρέχουν…
Υπενθυμίζουμε ότι οι Δήμοι Κεντρικής Κέρκυρας & Αργοστολίου είχαν ενστάσεις, όσον αφορά την εισφορά της περιουσίας των καταργούμενων φορέων διαχείρισης απορριμμάτων, προς το διάδοχο σχήμα, τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Μάλιστα γι αυτόν κυρίως το λόγο δεν είχαν καταθέσει και το αναλογούν μερτικό τους στο μετοχικό κεφάλαιο στον νεοσύστατο Φορέα. Τελικά το Αργοστόλι προχώρησε τις διαδικασίες και υπέγραψε το πρακτικό μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων.
Αντίθετα ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας ακόμα καθυστερεί, επικαλούμενος ότι έληξε η σύμβαση της εποχιακής υπαλλήλου, που είχε οριστεί γραμματέας της Επιτροπής καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων. Να σημειωθεί ότι στα περιουσιακά στοιχεία του ΣΥΔΙΣΑ, που θα εκχωρηθούν στον ΦΟΔΣΑ, περιλαμβάνονται τα οικόπεδα στην περιοχή Τεμπλονίου, εκεί, όπου σύμφωνα με τη μελέτη του έργου θα κατασκευαστεί η ΜΕΑ. Πάντως σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εκκρεμότητα αναμένεται να τακτοποιηθεί, είτε εάν προλάβει ο Δήμος να ορίσει νέα γραμματέα και να ολοκληρωθεί η απογραφή, είτε με διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης. Έτσι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

Το ιστορικό του διαγωνισμού
Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας, τον περασμένο Μάιο, λίγο μετά την ψήφιση του Νόμου σύστασης των Διαβαθμιδικών Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου, είχε προκηρύξει το έργο της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας της Κέρκυρας. Για το έργο είχαν ενδιαφερθεί πέντε εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΘΑΛΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και WATT. Ωστόσο η ΤΕΝΕΡΓ (ενεργειακός βραχίονας της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) προσέφυγε  στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ενιστάμενη για κάποιους εκ των όρων του διαγωνισμού. Η ένσταση της εταιρείας έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να τροποποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Στο μεταξύ, ο Κεντρικός Δήμος επέμενε να  επαναπροκηρυχτεί ο διαγωνισμός από τον ΣΥΔΙΣΑ, ενώ η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων υποδείκνυε ότι νόμιμος δικαιούχος του έργου είναι πλέον ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Αυτή η διαφωνία είχε σαν αποτέλεσμα το έργο να μην έχει δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο όλα αυτά φαίνεται ότι σε λίγες μέρες θα πάρουν τέλος.»