«Όνειδος» για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων -και όχι μόνον- χαρακτηρίζει ο πρώην δήμαρχος Κέρκυρας και νυν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Χρύσανθος Σαρλής την κατάσταση στη μαρτυρική νησίδα Λαζαρέτο,  σχολιάζοντας τις καταστροφές και λεηλασίες που διαπιστώθηκαν σε εγκαταστάσεις της, αλλά και γενικότερα την πολιτική εγκατάλειψης αυτού του Ιστορικού Τόπου στην τύχη του.

 

Ο Χρ. Σαρλής σε δηλώσεις του για τα θέματα του Λαζαρέτου καλεί την ηγεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να δώσει «σήμερα, το ταχύτερον», απαντήσεις για την πολιτική της στο θέμα αυτό.

 

Αναφέρει συγκεκριμένα:

 

«Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το 2001 διαχειρίζεται την πρόταση του τότε Δήμου Κερκυραίων, ένταξης του έργου του “ΜΝΗΜΕΙΟΥ” Λαζαρέτο συνοδευόμενη από την οικεία μελέτη και Τεχνικό Δελτίο, στο Γ’ Κ.Π.Σ. και είναι αδιανόητη η εξέλιξη αυτή για έργο που εντάχθηκε σε κοινοτικό πρόγραμμα και μάλιστα με τους συμβολισμούς που αντιπροσωπεύει. Οφείλει σήμερα, το ταχύτερον, να δώσει στην δημοσιότητα πλήρη έκθεση όλων των ενεργειών και των διαδοχικών φάσεων του έργου, που διαχειρίστηκε και πλήρη απολογισμό, προς ενημέρωση της Κερκυραϊκής και Επτανησιακής κοινωνίας και του Ελληνικού Λαού γενικότερα».

 

Όπως σημειώνει, «η σημερινή κατάσταση στο Λαζαρέτο είναι ανεπίτρεπτη. Αποτελεί όνειδος για την αυτοδιοίκηση, για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για την πολιτεία, για όλους μας».

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσθέτει αναφερόμενος στις διάφορες, διαδοχικές οργανωτικές μορφές του Δήμου, «όφειλε να αγωνιστεί ερρωμένως για την ολοκλήρωση σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του έργου και να αποτρέψει την σημερινή καθ’ όλα αρνητική εξέλιξη και εγκατάλειψη που επικρατεί στη νησίδα». Οφείλει επίσης, όπως και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να δώσει στη δημοσιότητα ιστορικό απολογισμό των ενεργειών της τελευταίας εικοσαετίας όσον αφορά το Λαζαρέτο.

 

«Ισχύουν σήμερα με την ίδια πάντοτε επιτακτικότητα», σημειώνει, «οι στόχοι που ο Δήμος Κερκυραίων είχε εγκολπωθεί στη δεκαετία του 1990». Αυτοί αφορούν, σε γενικές γραμμές, τη διαφύλαξη και προστασία της νησίδας, τη διατήρηση της μορφής και του φυσικού της περιβάλλοντος, την κατοχύρωση και ανάδειξη του Λαζαρέτου ως Ιστορικού Τόπου και της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της περιόδου της Κατοχής και του Εμφυλίου, τη δημιουργία του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης.

 

Όσον αφορά το τελευταίο, ο Χρύσανθος Σαρλής αναφέρει πως «από τριακονταετίας είναι ώριμη εις την ευρύτερη δημοκρατική Κερκυραϊκή, Επτανησιακή και Ελληνική κοινωνία η ιδέα της ανέγερσης του Μνημείου  Εθνικής Αντίστασης και Εθνικής Συμφιλίωσης στο Λαζαρέτο, σε συνδυασμό με την καθιέρωση ειδικής προστασίας της ιστορικής φυσιογνωμίας του και τη διάσωση και διατήρηση του τοίχου των εκτελέσεων και των τάφων των αγωνιστών που εκτελέστηκαν» εκεί την περίοδο 1946-1949. Θεωρεί ότι η δαπάνη ανέγερσης του Μνημείου πρέπει να αντιμετωπιστεί τόσο από την Ελληνική Πολιτεία όσο και όχι μόνον από τους Δήμους της Κέρκυρας, αλλά και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Σε κάθε περίπτωση,  πιστεύει, την πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό πρέπει να αναλάβει ο κεντρικός Δήμος της Κέρκυρας.

 

Υπενθυμίζεται από την πλευρά μας ότι τις 28 Ιουνίου ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων αποφάσισε για το Λαζαρέτο, μεταξύ άλλων, να ζητήσει από τους Υπουργούς Πολιτισμού και Ναυτιλίας «να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες» ώστε σε συνεργασία με το Δήμο να εξασφαλιστούν αφενός η εγκατάσταση λιμενικής υποδομής για την πρόσβαση και την επισκεψιμότητα στη νησίδα και, αφετέρου, η χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιρίων και τη διάσωση και λειτουργία Μουσείου στη νησίδα, ως ιστορικού χώρου εθνικής «συλλογικής μνήμης». Ήδη από το 2020 ο Δήμος είχε χαρακτηρίσει το Λαζαρέτο, ανεξάρτητα από άλλες κρατικές διατυπώσεις και χαρακτηρισμούς για τους συμβολισμούς του, ως «Τόπο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού», ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναληφθεί διάφορες σχετικές πρωτοβουλίες από πολίτες για δέσμη μέτρων επείγουσας σημασίας.

 

Αναμένεται, προφανώς, η αντίδραση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.