Σύμφωνε με την ανακοίνωση του καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Μιχάλη Πολίτη:
Όπως κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα διοργανώνονται οι Μαραθώνιοι ανάγνωσης για τη γαλλοφωνία, κατά την οποία ομάδες αναγνωστών επιλέγουν ένα βιβλίο γαλλόφωνου λογοτέχνη ή συλλογή κειμένων γαλλόφωνων συντακτών. Οι Μαραθώνιοι αυτοί θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 και με κοινή ώρα έναρξης στις 11:00.
Η Κέρκυρα έχει επιλέξει φέτος θα τιμήσει μία από τις σημαντικότερες γυναίκες της Γαλλίας, την Simone Veil, η οποία αφού γλύτωσε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, έγινε παγκοσμίως γνωστή για την πρωτοβουλία της να καταθέσει το 1974 νομοσχέδιο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, το 1979 εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το 2010 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Όταν το 2017 πέθανε, η Γαλλική Δημοκρατία, επιθυμώντας να την τιμήσει για την προσφορά της στη Γαλλία και το γυναικείο κίνημα αποφάσισε να την τιμήσει μεταφέροντας τη σωρό της στο Πάνθεον, μνημείο στο κέντρο του Παρισιού, στο οποίο αναπαύονται οι πλέον επιφανείς Γάλλοι, όπως ο Βολταίρος, ο Ρουσσώ, ο Ουγκώ, ο Ζολά, ο Λουδοβίκος Μπράιγ, ο Πιέρ και η Μαρί Κιουρί και πολλοί άλλοι. Η Simone Veil τιμήθηκε σε όλη την Ευρώπη, όσο καμία άλλη Ευρωπαία.
Επιθυμώντας να τιμήσουμε κι εμείς αυτή τη γυναίκα σύμβολο, αποφασίσαμε να επιλέξουμε κείμενά της και να τα διαβάσουμε στον Μαραθώνιο ανάγνωσής για τη γαλλοφωνία που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Νικηφόρου Θεοτόκη 10) στις 21 Μαρτίου 2020.
Συγκεκριμένα, θα διαβάσουμε τις ομιλίες της:
  1. Στη γαλλική Εθνοσυνέλευση με την οποία υποστήριξε στις 26 Νοεμβρίου 1974 το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων
  2. Την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την εκλογή της στη θέση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  3. Απόσπασμα από το βιβλίο της ιδίας “Une vie” (το κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο: “Citoyenne de l’Europe”
  4. Την ομιλία της αμέσως μετά την εκλογή της ως μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 2010.
Σας προτρέπω, λοιπόν, να τιμήσετε κι εσείς τη Simone Veil και να διαβάσετε ένα μικρό απόσπασμα από αυτά τα κείμενα (για 3 λεπτά περίπου).
Για να δηλώσετε συμμετοχή απαντήστε στο παρών μήνυμα επιλέγοντας την ομιλία που σας ενδιαφέρει. Υπολογίστε ότι η πρώτη και η δεύτερη ομιλία θα διαβαστούν μεταξύ 11:00 και 12:00 , η τρίτη ομιλία μεταξύ 12:00 και 13:00 και η τέταρτη ομιλία μεταξύ 13:00 και 14:00.
Προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεών σας η 13η Μαρτίου 2020.
Όσες και όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα λάβουν το κείμενο που θα διαβάσουν μέχρι τις 15 Μαρτίου 2020, για να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να ετοιμαστούν.
Περιμένω τις απαντήσεις σας το συντομότερο δυνατόν.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Μιχάλης Πολίτης
ΥΓ. Όλα τα κείμενα που θα διαβαστούν είναι στα Γαλλικά, καθώς δεν έχουν μεταφραστεί ακόμη στα Ελληνικά. Για να διευκολυνθούν οι παριστάμενοι στην παρακολούθηση της ροής της ανάγνωσης, τα κείμενα που θα διαβάζουν οι αναγνώστες, θα προβάλλονται σε οθόνη.