Η έξαρση της πανδημίας στην χώρα οδηγεί ειδικούς και κυβέρνηση σε άμεση λήψη νέων μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων, που εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα καταγραφεί νέο μαύρο ρεκόρ, με τα κρούσματα να υπερβαίνουν τα 6.000.

Στις 18:00 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ανακοινώσει νέα μέτρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, όπου αναμένεται να διαμορφωθούν και οι τελικές εισηγήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί εισηγούνται την αυστηροποίηση των μέτρων σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις «κόκκινες» περιοχές.

Εξετάζεται, επίσης, η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι -με δικά τους έξοδα- κάθε εβδομάδα. Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να απαιτούνται δύο test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία test για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Αναφορικά με τους ελέγχους, αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και κατά πόσο οι καταστηματάρχες προχωρούν σε επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας στους εμβολιασμένους.

Για τους ανοιχτούς χώρους -στους οποίους επιτρέπεται η παρουσία και ανεμβολίαστων- οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στο εάν -με πρόχειρες κατασκευές- έχουν κλείσει τελείως και είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα, θα υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των εφημεριών στα νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς, όπως και από γιατρούς του ΕΣΥ με αμοιβή 250 ευρώ ανά εφημερία.

Συν τοις άλλοις, αναμένεται να υπάρξει και αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

se-exelixi-i-synedriasi-ton-epidimiologon-plirofories-gia-6-000-nea-kroysmata0
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η μάχη του εμβολιασμού

Όσον αφορά στην αύξηση των εμβολιασμών, θα συνεχιστεί η προσπάθεια να πειστούν όσοι διστάζουν, ενώ θα δοθεί έμφαση στην τρίτη δόση για εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», αν αναλογιστεί κάποιος πως οι πρώτοι που έκαναν το εμβόλιο ήταν οι γηραιότεροι και οι ευπαθείς ομάδες, γίνεται κατανοητό πως η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης καθίσταται επιτακτική και το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει μεγάλη έμφαση το επόμενο διάστημα σε αυτές τις κατηγορίες.

Ο λόγος είναι ένας ακόμη: είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει κάποιος την τρίτη δόση του εμβολίου, από τη στιγμή που έχει κάνει ήδη δύο, παρά να πεισθεί κάποιος που δεν έχει κάνει ακόμα καμία δόση και κατά πάσα πιθανότητα ανήκει συνειδητά στους αντιεμβολιαστές.

«Στην προσπάθεια να πείσουμε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω την τρίτη δόση που είναι κρίσιμη για τη θωράκιση αυτού του 60,8%», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχετική καμπάνια.

Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.

«Όχι» σε οριζόντια μέτρα και lockdown

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιων περιοριστικών μέτρων και lockdown.

Επεσήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι θωρακισμένο και προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει στην πίεση που ήδη δέχεται, λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα υπάρχει ένα σωστό και αποτελεσματικό πλαίσιο testing και ιχνηλάτησης.

Τόνισε, επίσης, ότι- σε αντίθεση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα που το 80%-85% των δυνάμεων του ΕΣΥ διατίθετο για περιστατικά Covid- σε αυτή τη φάση που υπάρχει το «όπλο» του εμβολιασμού, το ΕΣΥ δεν θα γίνει ξανά μονοθεματικό, με στόχο τη προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων και των ασθενών που πάσχουν και από άλλα νοσήματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο μπήκαν από νωρίς στη μάχη οι ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες διακομίζονται μόνο ασθενείς με κορωνοϊό, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία να είναι μοιρασμένες. (700 για ασθενείς Covid και 600 για non-Covid), χωρίς να αποκλείεται να αυξηθούν οι κλίνες Covid αν παραστεί ανάγκη.

Θωμαΐδης: Μπορεί να φτάσουμε και τα 10.000 κρούσματα

«Αν συνεχίσει αυτή κατάσταση χωρίς να ληφθούν κάποια μέτρα, τα κρούσματα θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν σε πολύ μεγάλα επίπεδα. Μπορεί να χτυπήσουν και τις 10.000» δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «από τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη είναι τόσο χαμηλή σε κάποιες περιοχές και δεν ξεπερνά το 40%, είναι αυτονόητο με τη δυναμική πανδημίας και τη διασπορά ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα που θα συμπιέσουν το σύστημα της υγείας». Πρόσθεσε ότι «πάμε για τα χειρότερα στις περιοχές που δεν έχουν εμβολιαστική κάλυψη».

Πηγή : kathimerini.gr