• Ο όρος «Μακεδονία» και στις πέντε προτάσεις
  • Η τοποθέτηση της κυβέρνησης της πΓΔΜ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι
  • Οι διαπραγματεύσεις δεν σταματούν – Σε Αθήνα και Σκόπια ο Νίμιτς

Αφού διαπίστωσε ξεκάθαρα πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό χωρίς τον όρο «Μακεδονία», ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς κατέθεσε τις προτάσεις του για την ονομασία του βαλκανικού κράτους, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησής του με τον έλληνα πρέσβη επί τιμή Αδαμάντιο Βασιλάκη, και τον εκπρόσωπο των Σκοπίων, πρώην πρέσβη στην Ουάσινγκτον, Βάσκο Ναούμοφσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς (στα αγγλικά και στα σλαβικά) περιλαμβάνει πέντε ονόματα, όπως μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ, μεταξύ άλλων το «Novamacedonia», το «Uppermacedonia» και το «Northern Macedonia».

Αναλυτικά τα ονόματα:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια)

Αντιφάσεις στη σκοπιανή πλευρά

Από κει και πέρα όμως, κατά τη χθεσινή, πρώτη συνάντηση, παρουσιάστηκαν προβλήματα στη σκοπιανή πλευρά, με την τοποθέτηση της κυβέρνησης της πΓΔΜ να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό ορίζεται από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η κυβΕρνηση της “ΔημοκρατίΙς της ΜακεδονΙας” εΙναι αφοσιωμΕνη στην επΙλυση της διΕνεξης που Εχει (με την) ΕλλΑδα για το συνταγματικΟ Ονομα της “ΔημοκρατΙας της ΜακεδονΙας”…

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση από την ΠΓΔΜ:

«Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.

Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές.

Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”».

Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει καθώς ο Μάθιου Νίμιτς έδωσε περιθώριο δυο μηνών για να γίνουν οι διαβουλεύσεις. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Αθήνα και τα Σκόπια.

πηγή:  altsantiri.gr