Με ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ κ Στέφανος Γκίκας αναφέρει:

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την οποία ενημερώθηκε για την προετοιμασία της Υπηρεσίας για την αντιπυρική περίοδο και ιδιαίτερα για την Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά. Επιπλέον ενημερώθηκε για την υλοποίηση του νόμου για τη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος», τον οποίο εισηγήθηκε στη Βουλή εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τουρνάς ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί και την φετινή αντιπυρική περίοδο με 2.500 εποχικούς Πυροσβέστες, με τη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων να ξεκινάει τον επόμενο μήνα. Επιπλέον, στον προγραμματισμό του Υπουργείου είναι η πρόσληψη 500 μόνιμων Πυροσβεστών εντός του 2023. Επίσης, το Φθινόπωρο του 2023 θα ξεκινήσει η λειτουργία της Σχολής Αρχιπυροσβεστών.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» ύψους 1,7 δις Ευρώ, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελληνικής Πολιτικής Προστασίας που έχει υλοποιηθεί έως σήμερα. Μέσω του «ΑΙΓΙΣ» η Πολιτική Προστασία θα αποκτήσει τον επιχειρησιακό εξοπλισμό, την τεχνολογική και υλικοτεχνολογική υποδομή και τα μέσα που απαιτούνται, προκειμένου να επιχειρεί με ταχύ, αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε ο κ. Τουρνάς, αναμένεται να παραδοθούν έως το τέλος του χρόνου βαρέα και λοιπά οχήματα, τα οποία θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, αναφορικά με τον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης που αφορά στο χερσαίο χώρο, ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκίκα ότι προχωρούν οι διαδικασίες για το μεταβατικό στάδιο, το οποίο προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την μίσθωση υπηρεσιών εναέριας έρευνας και διάσωσης. Ο διαγωνισμός συμπεριλαμβάνει την μίσθωση ιδιωτικών εναέριων μέσων με το αναγκαίο προσωπικό.

Νομοθετώντας αυτό το μεταβατικό στάδιο, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης διασφάλισε την ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη της δυνατότητας διενέργειας επιχειρήσεων εναέριας έρευνας και διάσωσης στο χερσαίο χώρο, αφού η προμήθεια των τουλάχιστον 8 απαραίτητων εναέριων μέσων και η κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να διαρκέσει περί τα 5 χρόνια.