Προηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης η συνάντηση με την Διοίκηση του ΟΛΚΕ όπου υπήρξε ενημέρωση για τα σχέδια από το ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης  περί της  ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Λευκίμμης, για τα ενδεχόμενα σενάρια υποπαραχώρησης του προβλήτα της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Κέρκυρας, για την προοπτική της κατασκευής του λιμανιού στον Αγ.Στέφανο και για την δημιουργία της μαρίνας των «μέγα γιωτ» δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΟΛΚΕ.

Το απόγευμα ο Κ.Λαμπρίδης επισκέφτηκε το λιμάνι της Λευκίμμης, τον Δήμαρχο της Ν.Κέρκυρας κ.Κ.Λέσση και αργότερα συμμετείχε στην συνάντηση-συζήτηση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του Συριζα-ΠΣ στο Περιβαλλοντικό Κέντρο στις Αλυκές με καλεσμένους τους φορείς της Ν.Κέρκυρας.

Το παρών στη συνάντηση έδωσε ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του δήμου κ.Καββαδίας, ο επικεφαλής της ΔΗΜΟΣΥΝ, της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Ν.Γκούσης και πλήθος δημοτικών και τοπικών συμβούλων.

Συμμετείχαν επίσης  ο συντονιστής της Ν.Ε. κ.Χρ.Μωραίτης, ο βουλευτής κ.Αλ.Αυλωνίτης, ο πρ. βουλευτής κ.Κ.Παυλίδης, ο πρ. περιφερειάρχης κ.Θ.Γαλιατσάτος, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ.Αλ.Μιχαλάς και ο πρ. πρόεδρος του ΟΛΚΕ κ.Σπ.Στεφανίδης.

Στην συζήτηση εκφράστηκε η αγωνία και η αντίθεση των φορέων, της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου για την μεθόδευση της ολιστικής ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Λευκίμμης, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, χωρίς καν να έχει δοθεί  η μελέτη στον Δήμο της Ν.Κέρκυρας!

Ήταν κοινή η επιθυμία όλων και η αναγνώριση της ανάγκης για δημιουργία μαρίνας τουριστικών σκαφών στην περιοχή, σε διακριτό όμως χώρο από το λιμάνι της ακτοπλο’ι’κής γραμμής της Λευκίμμης.

Δηλώθηκε κατηγορηματικά η ανάγκη της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού και της θαλάσσιας μεταφοράς ως κοινωνικό αγαθό καθώς και η επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης της αναπτυσσόμενης ακτοπλο’ι’κής γραμμής και των υποδομών της. Δεν μπορεί στην ίδια λιμενολεκάνη να επιχειρούν τα πλοία της επιβατικής γραμμής, μαζί με τα ημερόπλοια και τα τουριστικά γιωτ, με κοινή είσοδο και έξοδο, καθιστώντας προβληματικές και επικίνδυνες και τις 3 αυτές δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ οφείλουν άμεσα να ενημερώσουν  και να θέσουν σε δημόσια διαβούλευση  τα σχέδια τους για το λιμάνι της Λευκίμμης, να παρουσιάσουν τις υπάρχουσες μελέτες  και δεν μπορούν να αποφασίζουν και να δεσμεύουν με δεσμευτικές συμβάσεις  το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής πίσω από την πλάτη των φορέων, των αυτοδιοικητικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ