Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

18 Απριλίου 2024
13.9 C
Corfu

Στο έλεος του δάκου η φετινή παραγωγή ελαιολάδου της Ζακύνθου

Διαβάστε ακόμα

Θορυβημένος είναι ο αγροτικός πληθυσμός από τη ζημιά που υπέστη φέτος η παραγωγή ελαιολάδου από το δάκο και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού τέθηκε το πρόβλημα με τη δακοκτονία.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Οι αγρότες επισημαίνουν ότι ο δάκος προκάλεσε ζημιά στην ποιότητα του προϊόντος που κατ’ επέκταση έχασε από την τιμή του στην αγορά και δεν μπορούν να πιάσουν τιμή ανάλογη με άλλων νομών που έκαναν εγκαίρως δακοκτονία.

Οι πολιτικές ευθύνες για την αδυναμία υλοποίησης προγράμματος δακοκτονίας είναι δεδομένες αλλά αυτό δεν αλλάζει τώρα την κατάσταση, ενώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και 2 δεκαετίες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει διαγράψει το νησί μας από τα προγράμματα δακοκτονίας τα οποία όμως εφαρμόζει σε άλλες περιοχές.

Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς δεν έγινε το πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρεις παρότι διατέθηκαν κονδύλια και έγινε διαγωνισμός επειδή δεν υπήρξε ανάδοχος να αναλάβει. Έτσι τα χρήματα έμειναν στο ράφι και ο δάκος συνέχισε το καταστροφικό του έργο στους ελαιώνες της Ζακύνθου. Ζητούμενο είναι για τη νέα χρονιά να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει τα παθήματα να γίνουν μαθήματα και να βρεθεί άλλος τρόπος για να κάνουμε δακοκτονία χωρίς επαναλαμβανόμενους άκαρπους διαγωνισμούς.

Στη Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού που έγινε την περασμένη Κυριακή και μετά τα παράπονα των αγροτών για τα προβλήματα με τον ΕΛΓΑ, με την ποιότητα του λαδιού και τη χαμένη παραγωγή από την κακοκαιρία, πήρε το λόγο ο Διευθυντής Πέτρος Βισβάρδης ο οποίος είπε ότι οι αγρότες ούτε αιτήσεις δεν μπορούν να καταθέσουν για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ! Για δε τη δακοκτονία ανέφερε πως κατά την εκτίμησή του δεν θα υλοποιηθεί ούτε το 2019 λόγω της αδυναμίας των ιδιοκτητών τρακτέρ να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις που γίνονται.

Ο δάκος είναι ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς. Η ζημιά που προκαλεί είναι ποσοτική (μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της εμπορικής αξίας του ελαιοκάρπου) και ποιοτική στο παραγόμενο ελαιόλαδο (αύξηση της οξύτητας και αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του).

Οι ιδανικές συνθήκες για ωοτοκία του δάκου είναι μεταξύ 20-28 C. Η φετινή καλλιεργητική περίοδος της ελαιοκαλλιέργειας χαρακτηρίστηκε από ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του δάκου. Η προσβολή άρχισε από νωρίς και έκανε ζημιά στην παραγωγή.

Οι γεωπόνοι συνιστούν να λαμβάνεται μέριμνα από τους αγρότες έτσι ώστε να συγκομίζονται όλοι οι ελαιόκαρποι τόσο από τα δέντρα όσο και από το έδαφος, για την αποφυγή εστιών διαχείμασης του εντόμου, το οποίο θα αποτελέσει τον αρχικό πληθυσμό της επόμενης χρονιάς (άνοιξη). Επίσης οι ασυγκόμιστοι ελαιόκαρποι αποτελούν τροφή για τον υπάρχον πληθυσμό.

Προτείνεται ακόμα χειμερινή επιφανειακή κατεργασία του εδάφους πριν το Φεβρουάριο, θα έχει σαν αποτέλεσμα την έκθεση των νυμφών του δάκου στο ψύχος και την θανάτωσή τους.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

 

 

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ήπειρος: Επέστρεψε και φέτος στη φωλιά του ο γύπας Ασπρομάρης

Μετά από σχεδόν έναν μήνα ταξιδιού και αφού διέσχισε συνολικά πάνω από δέκα χώρες, ο Ασπρομάρης έφτασε στη φωλιά...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img