Με καυστικούς τόνους απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έθεσε ζήτημα δεδηλωμένης, εάν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμμένος δεν στηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης στο θέμα επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Παρά την εορταστική ραστώνη, η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο, με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος απηύθυνε προειδοποίηση ότι «δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους» ακυρώνοντας έτσι την ιδέα για σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ότι «αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν».

Να «σοβαρευτεί» και «να καταλάβει ότι ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δε μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας» τόνισε το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη «αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό». Και κατέληξε: «Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δε θα γίνει και πρόβλημα της χώρας».

Η Νέα Δημοκρατία ανταπάντησε ζητώντας συγκεκριμένη και κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για το όνομα της πΓΔΜ.

«Θυμίζουμε στους κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στην Κυβέρνηση και όχι στην Αντιπολίτευση. Και καθώς υποθέτουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους, αναμένουμε μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ» ανέφερε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατία, καταλήγοντας: «Διότι όσο βρίσκονται ακόμη στην Κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης».

«Η ΝΔ θέλει να αποκαλύψουμε δημόσια την διαπραγματευτική μας στρατηγική για ονοματολογικό/ΦΥΡΟΜ. Πρόβλημα που εκείνη άφησε άλυτο καθότι ο Μητσοτάκης συγκρούονταν, χωρίς να παραιτηθεί, με εσωκομματικούς αντίπαλους. Συγκρούσεις που συνεχίζονται. Γι’αυτό και αδυνατεί να προτείνει λύση» σχολίασε από την πλευρά του μέσω Twitter ο κ. Κοτζιάς.

«Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε δική σας. Το πρόβλημα της εσωτερικής σας διαίρεσης επίσης δικό σας. Δεν θα σας το λύσει η ΝΔ», έγραψε στο Twitter o τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση «Τέλμα» των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ, δήλωσε:

«Εάν η κυβέρνηση παραιτηθεί από το δικαίωμα να είναι ο μόνος κληρονόμος του Μ. Αλεξάνδρου , υπάρχει πιθανότητα να λυθεί το θέμα, είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. (…) Εγώ εκ μέρους της κυβέρνησης παραιτούμαι από το να θεωρώ την “Μακεδονία” τον μοναδικό κληρονόμο του Μ. Αλεξάνδρου , που έφθασε στην Ινδία , στην Περσία…».

«Η ιστορία ανήκει επίσης σε μας , πιθανόν ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας ανήκει επίσης στην Ελλάδα , μέρος της στη Βουλγαρία και σε πολλές άλλες χώρες. Αγωνίζομαι για την ευημερία των πολιτών μου και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση. Οι πολίτες θα μας ανταμείψουν για το κουράγιο , επειδή πιστεύουμε στις προοπτικές και στο μέλλον παρά να δειλιάσουμε και να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Η ώρα τέτοιου είδους πατριωτισμού με τη διατήρηση των δικών μας ιστοριών και παρόμοιων θεμάτων πέρασε. Όλος ο κόσμος προχωράει μπροστά με μεγάλη ταχύτητα, εξασφαλίζοντας προοπτική και μέλλον στους λαούς του» υπογράμμισε ο Ζάεβ.