Αναβολή μέχρι νεωτέρας παίρνει η επίσκεψη του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, με την βερμπαλιστική στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους σε Ελλάδα και Κύπρο, εξ’ αφορμής των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο διατηρούν ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τη γείτονα. Παρόλα αυτά, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις διεκδικήσεις και τις σημαντικές προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος που έχουν αποδέκτη τις δυο χώρες.

Εξ’ αυτού του λόγου, οι όποιες βάσιμες ελπίδες που υπήρχαν για τη δυνατότητα επιστροφής των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας σε φάση ομαλότητας και την εκκίνηση του διμερούς διαλόγου σε φάση ομαλότητας, φαίνεται να εξανεμίζονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανανεώσει από το Παρίσι την πρόσκλησή του στον Έλληνα πρωθυπουργό με την Αθήνα στην παρούσα φάση τουλάχιστον να εμφανίζεται καχύποπτη ως προς το timing της επίσκεψης.

«Όχι επίσκεψη πριν το Γενάρη»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, διπλωματικές πηγές μιλώντας στο Iefimerida για την προετοιμασία του ταξιδιού έλεγαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία της διμερούς ατζέντας.

Στο ερώτημα, ωστόσο, για την ημερομηνία απαντούσαν λακωνικά: «Oχι πριν το Γενάρη».

Αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι για μία τόσο υψηλού επιπέδου συνάντηση απαιτείται καλή προετοιμασία αλλά και σημεία σύγκλισης.

Στις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Με την Τουρκία να είναι ήδη στριμωγμένη και γεωγραφικά και πολιτικά και να μην επιθυμεί να συνομιλήσει με τη χώρα μας ούτε με την εμπλοκή τρίτων, ούτε με όρους διεθνούς δικαίου, παρά με όρους ισχύος.

Βλέπουν αμυντική στάση

Τέλος, στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου ότι η απερίσκεπτη συμπεριφορά της Ελλάδας έχει εξελιχθεί σε πηγή απειλής και κινδύνου πρώτα για τον εαυτό της, αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για αντίδραση της Τουρκίας χωρίς να είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

 

Πηγή:iefimerida.gr