Σεβασμός στον πλανήτη μας, σημαίνει σεβασμός στα έμβια όντα και τα φυτά, που είναι αλληλένδετα με τη ζωή στη γη, όπως τη γνωρίζουμε, όπως τη βιώνουμε.

Η άκριτη ανθρώπινη παρέμβαση, χωρίς καθόλου σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, είναι η αιτία που η κλιματική αλλαγή είναι πια εδώ και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,50 βαθμό Κελσίου. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα  αρχίσουν πλημμύρες με το λιώσιμο των πάγων, ξηρασίες, που οδηγούν σε ερημοποίηση εύφορων περιοχών και στο τέλος στην εξαφάνιση του ανθρώπου αφού το περιβάλλον της γης θα είναι ακατάλληλο να τον φιλοξενήσει πλέον.

Γνωρίζουμε ότι η μάχη της διεκδίκησης της ζωής μας είναι δύσκολη γιατί, δυστυχώς, οι κεντρικές και τοπικές διοικήσεις «βάφουν» με πράσινο χρώμα τις καταστροφές που προκαλούν, ονομάζουν «πράσινη ανάπτυξη» ό,τι γίνεται για να αποφέρει χρηματικά κέρδη στους λίγους σε βάρος της ζωής όλων μας. Είναι ευνόητο ότι εμείς θα επιμείνουμε στη διεκδίκηση του αυτονόητου, του φυσικού και υγιούς τρόπου ζωής, παράλληλα όμως υπάρχουν αρκετά που μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας για να βοηθήσουμε στη διάσωση της φύσης. Μπορούμε να μη σπαταλάμε ρεύμα και νερό, να μη ραντίζουμε με φυτοφάρμακα που μολύνουν το χώμα και το νερό και μας δηλητηριάζουν, να αποφεύγουμε το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις και να θυμηθούμε το περπάτημα και το ποδήλατο. Να επαναχρησιμοποιούμε, να χαρίζουμε παλιά ρούχα και αντικείμενα, να κάνουμε διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων για ανακύκλωση και κομποστοποίηση, ειδικά όσοι ζούμε έξω από την πόλη, μπορούμε να πετάμε τα οργανικά απορρίμματα σε μια γωνιά του κήπου και να τα κάνουμε λίπασμα. Να περιορίσουμε τη χρήση του πλαστικού γιατί και η ανακύκλωσή του είναι ρυπογόνα.

Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι πράσινες μόνο όταν είναι μικρής εμβέλειας, όταν είναι γιγαντιαίες κατασκευές είναι ενεργοβόρες στην κατασκευή τους και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα δάση και τα πουλιά, στη θάλασσα και τα ψάρια, κι ας μην ξεχνάμε ότι σε 30 χρόνια πάνω κάτω θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Όταν λέμε φυσικό περιβάλλον ο νους πάει στα δέντρα, στα φυτά, στα λουλούδια, στο πράσινο! Το πράσινο μας χαρίζει οξυγόνο, σκιά, δροσιά το καλοκαίρι, το πράσινο αποτελεί βιότοπο ζώων και πτηνών, το πράσινο είναι πνοή ανάσας στις πόλεις! Φέτος με οδυνηρή έκπληξη παρατηρούμε ότι σε όλη τη χώρα καρατομούν και ξεριζώνουν δέντρα από τον αστικό ιστό, στερώντας τα ευεργετικά οφέλη από τους κατοίκους και το βιότοπο από τα ζώα και πτηνά. Με έκπληξη βλέπουμε επίσης ότι οι δήμοι σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τα ντόπια δέντρα με ξενόφερτα, ακατάλληλα για το κλίμα, τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας. Οικολογία σημαίνει εντοπιότητα, γι αυτό στερείται κάθε λογικής το επιχείρημα ότι οι οικολόγοι φέρνουν φίδια και τα σκορπούν στις εξοχές μας!

Όμως, τα δέντρα  δεν αντικαθίστανται μόνο από δέντρα αλλά και  από τόνους τσιμέντου, που όλοι ξέρουμε το ρόλο του στην άνοδο της θερμοκρασίας. Με τα «παραθυράκια» των νόμων ανταλλάσσουμε με χρηματικό ποσόν το πράσινο, που δικαιούται κι έχει ανάγκη μια περιοχή, όπως συνέβη στη Δασιά με την άκριτη, επερχόμενη οικοδόμηση  στο πρώηνClubMed. Ωστόσο, τα «παραθυράκια» δεν ικανοποιούσαν τους θιασώτες της «ανάπτυξης» και η κυβέρνηση φρόντισε να ψηφίσει νόμο, που επιτρέπει την οικοδόμηση σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, καταλύοντας έτσι την προστασία περιοχών  φυσικού κάλλους, επιλεγμένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία υπερηφανεύονται ότι ανήκουμε!

Με την ευκαιρία της Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ας σκεφτούμε ότι  σεβασμός στον πλανήτη μας σημαίνει προστασία της συνέχισης της ζωής  μας, η γη θα παραμείνει για αιώνες ακόμη και χωρίς εμάς!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος,                             Η Γραμματέας,

Βέρα Κορωνάκη                       Ελένη Μαρτζούκου