Παραμένουν στην πράσινη λίστα του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, τα 5 ελληνικά νησιά. που όπως αποκάλυψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 20 Απριλίου, εντάχθηκαν τότε, μετά την χθεσινοβραδυνή αναθεώρηση, στην οποία εντάσσονται στην πράσινη λίστα τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και το Ισραήλ.

 

Πρόσφατες ενημερώσεις σχετικά με τις ταξιδιωτικές συμβουλές για συγκεκριμένες χώρες από το FCDO, αναφέρουν ότι οι εξαιρέσεις βασίζονται στην τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων Covid-19.

Τα Κανάρια Νησιά περιλαμβάνουν Τενερίφη, Λανζαρότε, Γκραν Κανάρια και Φουερτεβεντούρα.

Τα ελληνικά νησιά είναι η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κρήτη.

ksd PRIMAGEL
adv

Το FCDO εξακολουθεί να συμβουλεύει να μην ταξιδεύουν οι Βρετανοί, στην υπόλοιπη Ισπανία και την Ελλάδα.

Οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ  έλαβαν επίσης εξαίρεση στην χθεσινή αναθεώρηση.

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως έγραψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, με το σύστημα του FCDO έγινε η διαχείριση των ταξιδιών των Άγγλων στην τουριστική περίοδο του 2020, με “κορυφαία” στιγμή στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, όταν θεσπίστηκε καραντίνα στην επιστροφή των Άγγλων τουριστών από την Κρήτη, την Λέσβο, την Τήνο, την Σέριφο, την Μύκονο, την Σαντορίνη και την Ζάκυνθο.

Η μετάταξη αυτή των πέντε μεγάλων ελληνικών νησιών και σημαντικών προορισμών για την αγγλική ταξιδιωτική αγορά, έχει σημασία για την δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς αναμένονται αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την κατάταξη των χωρών στις χρωματικές ζώνες (πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 16 Μαϊου απαγορεύονται όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Βρετανία, λόγω περιορισμών της πανδημίας.

© money tourism copyright photo

«Ανώτερη τουριστική πηγή» δήλωσε στην The Telegraph ότι η κίνηση αυτή δεν σημαίνει ότι οι πράσινες αυτές περιοχές, θα περιληφθούν στον πράσινο κατάλογο της κυβέρνησης, αλλά είπε ότι «αυξήθηκε πολύ» η πιθανότητα για το άνοιγμα των ταξιδιών αυτό το Καλοκαίρι.

Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει την επιστροφή των νησιωτικών διαδρόμων αν τα επίπεδα μόλυνσης είναι χαμηλότερα από ότι στις ηπειρωτικές χώρες. Εξήγησε επίσης τα κριτήρια για την προσθήκη χωρών στον πράσινο κατάλογο περιλαμβάνουν το επίπεδο κρουσμάτων κορονοϊού σε μια χώρα, την πρόοδο του εβολιασμού, την ανησυχία για οποιαδήποτε μετάλλαξη και την ποιότητα των δεδομένων των χωρών.

Το σύστημα φωτεινού σηματοδότη

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών θα θέτει διαφορετικούς περιορισμούς και απαιτήσεις, ανάλογα με το σε ποιο χρώμα είναι η χώρα προορισμού. Το συμπέρασμα που προέκυψε από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Johnson στις αρχές Απριλίου, είναι ότι οι διακοπές των τουριστών από την Βρετανία, θα είναι εφικτές μόνο σε πράσινους προορισμούς, εν τοις πράγμασι, καθώς οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις για ταξίδια σε πορτοκαλί και πολύ περισσότερο σε κόκκινους προορισμούς, θα τα καθιστούν πολύ δύσκολα.

Με τις ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, η ευθύνη πλέον “μετατίθεται” στους προορισμούς για να διαχειριστούν οι ίδιοι τα ζητούμενα των Άγγλων. Όπως έχει δηλώσει  ο Chief Medical Advisor της Βρετανίας, που συνόδευε τον κ. Johnson στις δηλώσεις – και είχε προαναγγείλει ο Paul Charles-, το σύστημα φωτεινού σηματοδότη στη Βρετανία, θα συνυπολογίζει τα κρούσματα,  τις μεταλλάξεις, την πορεία του εμβολιασμού και την κατάσταση του υγειονομικού συστήματος.

Όπως έχει πει δε ο Boris Johnson, η ημερομηνία 17/05, παραμένει αυτή τη στιγμή ως ημερομηνία έναρξης ταξιδιών στη Βρετανία, αλλά μόνο εάν τα στοιχεία επιτρέψουν την εξέλιξη αυτή.

πράσινη Βρετανία
Πηγή διαγράμματος: Telegraph

 

Ποιές είναι οι απαιτήσεις ανά χρωματική ζώνη

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, οι απαιτήσεις για τις πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες έχουν ως εξής:

Crete gkitsakis νησιάΠράσινο: Οι αφίξεις θα πρέπει να έχουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, καθώς και ένα τεστ PCR την 2η ημέρα ή πριν από αυτή κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα χρειαστεί  καραντίνα κατά την επιστροφή (εκτός εάν έχουν θετικό αποτέλεσμα) ή να λάβουν επιπλέον δοκιμές, μειώνοντας κατά το ήμισυ το κόστος των δοκιμών κατά την επιστροφή από τις διακοπές
Πορτοκαλί: Οι αφίξεις θα πρέπει να μπαίνουν καραντίνα για μια περίοδο 10 ημερών, να έχουν κάνει ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, ένα τεστ PCR την 2η ημέρα και ένα τεστ την 8η ημέρα με την επιλογή Test to Release την 5η ημέρα για να τερματιστεί η καραντίνα νωρίτερα
Κόκκινο: Οι αφίξεις θα υπόκεινται σε περιορισμούς που ισχύουν επί του παρόντος για χώρες «κόκκινης λίστας», οι οποίες περιλαμβάνουν διαμονή 10 ημερών σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο καραντίνας, με κόστος που θα βαραίνει τον τουρίστα, δοκιμές πριν από την αναχώρηση και δοκιμές PCR τις ημέρες  2 και 8, μετά την άφιξη

Βασικοί παράγοντες στην αξιολόγηση των χωρών, όπως προαναφέρεται, θα περιλαμβάνουν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό μόλυνσης, τον επιπολασμό των μεταλλάξεων και την παροχή από την χώρα αξιόπιστων επιστημονικών δεδομένων και γονιδιωματικής αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται οι μεταλλάξεις.

Σημειώνεται ότι εξελίσσεται κανονικά το άνοιγμα της Βρετανίας και η σταδιακή κατάργηση των περιορισμών της πανδημίας, σύμφωνα με το παρακάτω σχεδιάγραμμα.

Daily Mail πράσινη Βρετανία νησιά
Πηγή: Daily Mail

Στις 12 Απριλίου εφαρμόστηκε με επιτυχία μέχρι στιγμής, το δεύτερο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων που είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση, με το άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου, υπηρεσιών προσωπικής φροντίδας, γυμναστηρίων, δημόσιων βιβλιοθηκών, ζωολογικών κήπων και θεματικών πάρκων, αλλά και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους παμπ και εστιατορίων.

ΧΡΗΜΑ και ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ