Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων είχε χθες ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης ενώ παρών στην συνάντηση ήταν και ο συντονιστής της ΝΕ Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Χρήστος Μωραΐτης.
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:
Με το προεδρείο της Ένωσης Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δ. Ελλάδας συναντήθηκε σήμερα ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Παρών στη συνάντηση και ο Συντονιστής Κέρκυρας του κόμματος Χρήστος Μωραΐτης, ενώ από πλευράς ξεναγών συμμετείχαν η Πρόεδρος Σίσσυ Σαββάτη, η Γραμματέας Άννα Βασιλάκη και ο Αντιπρόεδρος Ανδρέας Γραμμένος.
Οι διπλωματούχοι ξεναγοί εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση, η οποία δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για την αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημά τους. Συγκεκριμένα το 2020 βίωσαν την απόλυτη ανεργία και έλαβαν πενιχρή κρατική στήριξη ενώ το 2021 μια σύντομη τουριστική περίοδο με ελάχιστες απολαβές. Συνεπεία αυτών, η αδυναμία συμπλήρωσης του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων προκειμένου να λάβουν φέτος, έστω το ελάχιστο 3μηνιαίο επίδομα ανεργίας.
Η νομοθετική ρύθμιση για την συμμετοχή στη λήψη επιδόματος ανεργίας με  τουλάχιστον  50 ένσημα, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό, αφήνει εκτός ένα μεγάλο μέρος των εργαζόμενων, ανάμεσα σε αυτούς και τους ξεναγούς.
Ο κ. Αυλωνίτης, ως αν. Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι ο Τομέας Τουρισμού έχει επανειλημμένως ενεργήσει για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ξεναγών ότι είχε κατατεθεί τροπολογία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κ. Νοτοπούλου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Ν. Σαντορινιό και Σ. Βαρδάκη, η οποία προέβλεπε την επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους έχουν συμπληρώσει 50 ένσημα, συμπεριλαμβανομένων και των ενσήμων μονομερών αναστολών των ετών 2020 και 2021, την οποία όμως η Κυβέρνηση αρνήθηκε να ψηφίσει.
«Έχουμε όλο αυτό το διάστημα μια εξαιρετική συνεργασία, γνωρίζω τα προβλήματά σας και καταλαβαίνω ότι η τρίμηνη στήριξη του επιδόματος ανεργίας είναι άκρως απαραίτητη για την επιβίωση των οικογενειών σας. Προτίθεμαι να επαναφέρω το θέμα και ως κόμμα να ασκήσουμε πίεση για να ενταχθείτε σε ειδικό καθεστώς, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης», είπε ο κ. Αυλωνίτης.
Οι εκπρόσωποι των ξεναγών ενημέρωσαν επίσης τον βουλευτή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, με υποκλοπή του έργου του ξεναγού από ασχολούμενους σε αλλότρια επαγγέλματα και τον ευχαρίστησαν για τις συνεχείς προσπάθειές και την συνεπή στήριξή του.