Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σωκράτη Φάμελλο είχε η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη τη Δευτέρα (12/3). Θέμα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, η εξέλιξη του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας.

Ειδικότερα, η Φ. Βάκη, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνεται με το ν. 4519/2018 να μεταφέρονται οι έδρες των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, βάσει προϋποθέσεων που αφορούν την εκπροσώπηση των Δήμων και των Περιφερειών στα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων σε συσχετισμό με τα εκτάρια περιοχών Natura των περιοχών τους. Όπως σημείωσε, αυτές οι προϋποθέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή τη δημιουργία έδρας του ΦΔΠΠ στην Κέρκυρα.

Από την πλευρά του ο αν. Υπουργός, ενημέρωσε τη βουλευτή ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα είναι η συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων, η κατάρτιση των οργανογραμμάτων και περιγραμμάτων θέσεων καθώς και οι απαραίτητες ενέργειες,  ώστε να έχει επαρκή διοικητική και επιχειρησιακή υποστήριξη ο Φορέας. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, εφόσον υλοποιηθούν τα ανωτέρω, εν συνεχεία θα εκπονηθούν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, προκειμένου να καταστούν σαφή τα προστατευτέα αντικείμενα και οι δράσεις στις οποίες θα ενταχθούν, δηλαδή οι αποστάσεις που θα πρέπει κάθε φορά να διανύονται προκειμένου να επιτυγχάνονται οι δράσεις του Φορέα σε σχέση με τα προστατευτέα αντικείμενα. Κατόπιν ολοκλήρωσης των παραπάνω διαδικασιών, θα γίνει εισήγηση του Δ.Σ του υφιστάμενου φορέα προς τον Υπουργό για την έδρα ή τυχόν παραρτήματα.