Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές σε μια πληθώρα ετερόκλητων τομέων, από το πανεπιστημιακό άσυλο μέχρι την παροχή φαρμάκων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζει ήδη το επόμενο πακέτο μέτρων που θα περάσει από την Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως φέτος το νομοθετικό σώμα θα λειτουργεί κανονικά το καλοκαίρι, με μόνο μια ολιγοήμερη διακοπή.

Έτσι, μετά τις 20 Αυγούστου έχει ανακοινωθεί πως θα κατατεθεί το νοµοσχέδιο για το δικαίωµα ψήφου των αποδήµων από τον τόπο διαµονής τους, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει και η συζήτηση για το νέο εκλογικό σύστημα, για το οποίο η ΝΔ επιθυμεί μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τη συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ αλλά και της Ελληνικής Λύσης.

Όμως σταδιακά εγκαταλείπεται η σκέψη αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα από συνταγματικές αλλαγές.

Αρµόδια κυβερνητικά στελέχη µεταδίδουν ότι προς το παρόν στο Μέγαρο Μαξίµου δεν έχει συζητηθεί η προοπτική θέσπισης, µέσω της τελικής φάσης της συνταγµατικής αναθεώρησης, της αλλαγής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την εφαρµογή του νέου εκλογικού νόµου από τις επόµενες εκλογές.

Τα ίδια πρόσωπα πιθανολογούν, µάλιστα, πως τυχόν πρωτοβουλία για την καθιέρωση της πλειοψηφίας των 3/5 (180), αντί της υφιστάµενης των 2/3 (200), θα προκαλούσε οξεία πολιτική αντιπαράθεση καθώς το άθροισµα των 101 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, κοµµάτων τα οποία παραδοσιακά προκρίνουν την απλή αναλογική, µεταχρονολογούν την εφαρµογή της όποιας νοµοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τις µεθεπόµενες εκλογές, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον µακροπρόθεσµο σχεδιασµό του Μεγάρου Μαξίµου

Υπό αυτό το πρίσµα, το Μέγαρο Μαξίµου εξετάζει, κατά πληροφορίες, διάφορες παραλλαγές εκλογικών συστηµάτων, µε τη βασική κατεύθυνση, πάντως, να κλίνει προς ένα ισχυρό πλειοψηφικό σύστηµα, που θα διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση την κυβερνησιµότητα.

Η εκδοχή ενός εκλογικού συστήµατος µε την καθιέρωση ενός κλιµακωτού µπόνους για το πρώτο κόµµα ανάλογα µε το ποσοστό του αποτελεί πρόταση που θα µπορούσε να εκληφθεί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, ως βάση συζήτησης µε πολιτικές δυνάµεις όπως το Κίνηµα Αλλαγής. Πληροφορίες, πάντως, φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει δεχθεί και άλλες εισηγήσεις, που προσιδιάζουν περισσότερο στο λεγόµενο γερµανικό µοντέλο, δηλαδή σε ένα µεικτό σύστηµα σταυροδοσίας και λίστας.

Παραλλαγή των προαναφερθεισών εισηγήσεων προβλέπει την καθιέρωση µονοεδρικών ή και ολιγοεδρικών περιφερειών, παράλληλα µε την πρόνοια της εκλογής των υπολοίπων βουλευτών µε λίστα.

Πηγή : altsantiri.gr