Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

29 Μαρτίου 2024
19.9 C
Corfu

Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα πιέζει για κυρώσεις στην Τουρκία -Η Γερμανία τις στέλνει για Δεκέμβριο

Διαβάστε ακόμα

Η Τουρκία θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με το κλίμα να είναι βαρύ μετά την έξοδο του Oruc Reis, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται αποφάσεις για άμεση επιβολή κυρώσεων.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Αυτές αναμένεται να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα και σίγουρα πριν από τον Δεκέμβριο, από τη στιγμή που η Άγκυρα δείχνει να έχει επιλέξει τον δρόμο της έντασης, παρά τις προειδοποιήσεις της προηγούμενης Συνόδου.
Ο Μητσοτάκης φέρνει από σήμερα το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν αύριο, Παρασκευή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας από σήμερα. Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχει μια αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα που θα δημιουργεί ένα απτό πλαίσιο για προώθηση των κυρώσεων το επόμενο διάστημα.

Στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου η ΕΕ έθετε ως χρονικό όριο τον Δεκέμβριο για την αξιολόγηση της Τουρκίας και τη λήψη αποφάσεων από την πλευρά των Βρυξελλών. Η ξαφνική έξοδος όμως του Oruc Reis για έρευνες κοντά στο Καστελλόριζο αιφνιδίασε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως το Βερολίνο, προκαλώντας εκνευρισμό και δυσαρέσκεια. Χώρες που το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις και ήταν διστακτικές στην επιβολή κυρώσεων, πλέον αντιλαμβάνονται τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας, η οποία χάνει πλέον και αυτά τα ερείσματα. Το κλίμα είναι δεδομένα βαρύ και η προοπτική των κυρώσεων μοιάζει μονόδρομος.

Το Βερολίνο βάζει «φρένο» στις κυρώσεις για την Τουρκία

Το Βερολίνο, ωστόσο, δεν επιθυμεί τη λήψη απόφασης για κυρώσεις αυτό το διήμερο, παρά τις αυστηρές συστάσεις που απευθύνει στην Άγκυρα. Οπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή από τη Γερμανία, «είναι απίθανο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία κατά τη Σύνοδό της που ξεκινά την Πέμπτη, παρά τη “διαφωνία για το φυσικό αέριο” στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η κυβέρνηση της Γερμανίας διεμήνυσε ωστόσο νωρίτερα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας ότι εναπόκειται στην Αγκυρα «να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία».

Κυβερνητικές πηγές: Πρέπει να δρομολογηθούν κινήσεις πριν από τον Δεκέμβριο

«Ο Δεκέμβριος μοιάζει πια πολύ μακρινός και θα πρέπει να δρομολογηθούν κινήσεις νωρίτερα», σημειώνουν στο iefimerida.gr διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας το κλίμα από ελληνικής πλευράς.

Παρά τους δισταγμούς από ορισμένες χώρες, που κάνουν τα πάντα προκειμένου να μη διαρραγούν εντελώς οι ευρωτουρκικές σχέσεις, γίνεται εμφανές ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αψηφά τις προειδοποιήσεις, επιμένει στην προκλητική και επιθετική τακτική του και η Ένωση καλείται να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για να προασπίσει τα συμφέροντα της.

Είναι πιθανό να ανατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών να δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη που θα οδηγεί σε κυρώσεις. Να προηγηθεί η επεξεργασία ενός χρονοδιαγράμματος ενεργοποίησης τους με βάση τη συμπεριφορά της Άγκυρας και οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από τους ηγέτες ακόμα και σε μια έκτακτη Σύνοδο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Πηγή: iefimerida.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Καραμανλής για Τέμπη: «Έχω πολιτική ευθύνη και γι’ αυτό και παραιτήθηκα αμέσως – Είμαι στη διάθεση των Αρχών για εξηγήσεις»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ μία μέρα μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς για...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img