Απομένει ένας μήνας διδακτικού χρόνου μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να πείσει ότι η σχολική χρονιά κυλά κανονικά και ότι η ύλη καλύπτεται με τους μαθητές μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου.Mε ένα σημαντικό ποσοστό τους να μην έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, με τους εκπαιδευτικούς να προσπαθούν να κάνουν μάθημα χωρίς να βλέπουν τα πρόσωπα των μαθητών και χωρίς νατους ακούν.

Η λειτουργία της εκπαίδευσης είναι η πλέον προβλέψιμη και προγραμματισμένη από το κράτος διαδικασία με γνωστά εκ των προτέρων όλα τα στοιχεία, σχολεία, αίθουσες, μαθητές, κλπ, και θα μπορούσε το Υπουργείο παιδείας να πάρει εξαρχής όλα τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Δεν το έκαναν, δεν ήθελαν, αδιαφόρησαν. Οι μαθητές μας έμειναν, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα με κλειστά σχολεία και χωρίς επαρκή μέσα τηλεκπαίδευσης.

Η Σχολική χρονιά είναι εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά χαμένη, ενώ μεγάλο μέρος των μαθητών μας ένιωσε και τον ταξικό διαχωρισμό και τις άνισες ευκαιρίες στην μαθησιακή διαδικασία. Ιδιαίτερα οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου,που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις με άνισους όρους και με δικά τους μέσα.Του Υπουργείο Παιδείας, όμως, τους έδωσε για δώρο την τράπεζα θεμάτων, την Ελάχιστη βάση εισαγωγής, για να αποκλειστούν περίπου 24.000 επιπλέον υποψήφιοι και τη λειτουργία Ξενόγλωσσων Πανεπιστημίων από το Σεπτέμβρη, για να πάρουν πτυχίο έναντι 72.000 Ευρώ.

Έχουμε επανειλημμένα υποβάλλει τις προτάσεις μας ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με σοβαρό σχέδιο και με τη μέγιστη δυνατή υγειονομική ασφάλεια. Η κυβέρνηση αντίθετα, θυσιάζει για μια ακόμη φορά την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών στα συμφέροντα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και εταιριών.

Ακόμα και την ύστατη στιγμή απαιτούνται άμεσα μέτρα πριν τελειώσει το σχολικό έτος:

  • Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων, όπως και το Νέο σύστημα εισαγωγής και η Ελάχιστη βάση εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αφήνει εκτός Πανεπιστημίου χιλιάδες μαθητών.
  • Να αναπροσαρμοστεί η ύλη των μαθημάτων, καθώς και να μην ισχύσει η προσμέτρησηαπουσιών των μαθητών που δεν είχαν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση.
  • Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση των μαθητών ανά αίθουσα διδασκαλίας.
  • Να ενισχύσει την εθνική υποδομή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και να απομακρύνει την εταιρία Cisco από την πανάκριβη και μη ασφαλή τηλεκπαίδευση.
  • Να καταργήσει την ταυτόχρονησύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υπό τη μορφήταυτόχρονηςδιδασκαλίας σε μαθητές, οι οποίοισυμμετέχουν στο μάθημα με φυσικήπαρουσία και σε άλλουςμαθητές οι οποίοισυμμετέχουν εξ αποστάσεως, Όχι κάμερες στην τάξη.
  • Να μη διενεργηθούν για φέτος οι προαγωγικές ενδοσχολικές εξετάσεις.
  • Να αρχίσουν άμεσα και κατά προτεραιότητα εμβόλια στους εκπαιδευτικούς.
  • Να γίνονται επαρκή Covid-τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς υπό την εποπτεία του ΕΟΔΥ.

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ