Σε «μονομαχία» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίσσεται η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2018, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα… ξίφη τους όχι μόνο για τον προϋπολογισμό, αλλά για σειρά ζητημάτων. Η πολιτική «σύγκρουση» μεταξύ των δύο πολιτικών σημαδεύτηκε από προσωπικές επιθέσεις –και από τις δύο πλευρές.

«Είναι η πρώτη φορά στα 8 χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο», τόνισε αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Πριν τον προϋπολογισμό δεν ήρθαν οι θεσμοί να μας πουν για νέα μέτρα»

Θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση για την εισαγωγή της ομιλία του κ. Μητσοτάκη, είπε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, είπατε ότι ο Αϊνστάιν είπε «είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα» αλλά δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν είναι από τα ψέματα του διαδικτύου.

Για τον 8ο στη σειρά προϋπολογισμό , όλως παραδόξως πριν τον προϋπολογισμό δεν ήρθαν οι θεσμοί να μας πουν για νέα μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή. Σήμερα οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που κανείς δεν είχε κάνει πριν , είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και σήμερα που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια και αποδίδουν καρπούς, η Ελλάδα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς περίπου τρία χρόνια πριν. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%.

«Ο ελληνικός λαός έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης»

«Με μια κυβέρνηση που είχε δεσμευθεί σε τρελά πλεονάσματα 4,5% για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ αδυνατούσε να καλύψει ακόμη και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους και είχε παρατήσει έξι ολόκληρους μήνες τη διαπραγμάτευση για την περιβόητη 5η αξιολόγηση. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα συνολικά ύψους 65 δισ. ευρώ από το 2010 εως το 2014. Μέτρα που είχαν βυθίσει την οικονομία σε μια πρωτοφανή ύφεση, αφού συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ σε μια τετραετία. Ενώ την ίδια περίοδο, χάθηκε το 40% του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αυτή τη χώρα παραλάβαμε», είπε ο πρωθυπουργός, «που τη βάλατε στο γύψο της ύφεσης και της καταστολής για να μην τα ξεχνάμε και αυτά, καθώς κυβερνούσατε με ΠΝΠ».

«Και την παραλάβαμε γιατί σας έριξε ο λαός. Γιατί δεν άντεχε άλλο, αυτό το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα να το βλέπει αγκαζέ και δεσμευμένο από τις κοινές αμαρτίες να συνεχίζει τη λεηλασία», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί η λεηλασία συνεχίστηκε και στα δυο πρώτα μνημόνια, σημείωσε και τόνισε:

«Έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Εντολή που τηρήσαμε και υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, παρά τις συνθήκες ασφυξίας που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας ή και σχεδιάζοντας τη βίαιη πτώση μας, τη λεγόμενη παρένθεση που ξεχείλωσε στο τέλος. Καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό με τους εταίρους μας. Αναγκαστικό συμβιβασμό».

«Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια»

«Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε μια συμφωνία με πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δυο χρόνια. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ., ενώ η δική μας φορολογική προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα 5 δισ. Και το κυριότερο μειώσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά 20 ολόκληρα δισ. σε σχέση με όσα εσείς είχατε δεσμευτεί για την τριετία ’15 έως ’18» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Δεν αρκεστήκαμε στη νωπή εντολή που είχαμε, αλλά είχαμε την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα δημοκρατική ευθιξία και ευαισθησία, να ζητήσουμε εκ νέου την ψήφο του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Με τη συμφωνία γνωστή. Και τα μέτρα γνωστά. Και όλα πάνω από το τραπέζι. Και ο ελληνικός λαός επέλεξε πάλι εμάς να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, εμάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μας επέλεξε πάλι με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα και τότε, ορισμένων δημοσκοπικών μετρήσεων. Γιατί άραγε, κύριοι της ΝΔ. Έχετε σκεφτεί γιατί συνέβη αυτό;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ξεγελάστηκε;»

«Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το φαύλο success story του κυρίου Σαμαρά, πώς το εξηγείτε αυτό; Γιατί αφού τελικά τα είχατε κάνει εσείς τόσο τέλεια, ενώ εμείς τους έξι πρώτους μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς και σας ξανακαταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση;», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση»

«Μήπως είναι αδαής ο λαός και δεν καταλαβαίνει, για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή σας έκφραση. Όχι λοιπόν, δεν είναι χαζός ο λαός. Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοι είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αφού όμως μπήκατε στη βάσανο των συγκρίσεων, ελάτε να συγκριθούμε από τώρα αν θέλετε, γιατί το ’19 που θα γίνουν οι εκλογές, η σύγκριση θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Για να συγκριθούμε λοιπόν: Το ’14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δεν μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γι’ αυτό το λόγο, στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Και στα προαπαιτούμενά της, όλα της πέμπτης αξιολόγησης».

«Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή τη συνθήκη είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα»

Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από αυτή τη συνθήκη είναι το κόστος δανεισμού να επιστρέψει σε αποδεκτά επίπεδα, ώστε να μπορεί η χώρα να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της δίχως το περιοριστικό πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εσείς λοιπόν πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το δεκαετές στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο δεκαετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε το 8% με το 3,7%;» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2009. Δηλαδή κοντά στο 4 με 4,5%». σημείωσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε: «Σήμερα, το 3,67% αντιστοιχεί στα επίπεδα δανεισμού για την Ελλάδα τα έτη 2005-2006. Όταν δηλαδή η κρίση δεν υπήρχε».

«Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει»

«Όταν αναφέρεστε στην Κύπρο, την Πορτογαλία, ξεχνάτε ότι δεν χρειάστηκαν δεύτερο μνημόνιο, καμία δεν μπήκε και έχασε το 25% του ΑΕΠ, καμία δεν μπήκε στο μνημόνιο και είδε το χρέος της να απογειώνεται, αυτά είναι δικά σας κατορθώματα και του κ. Βενιζέλου που υπερασπίζεστε», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Γιούρογκρουπ του περασμένου Ιουνίου.

Είναι σαφές, ότι το τέλος των μνημονίων και της κατάστασης εξαίρεσης που βίωσε η χώρα, δεν είναι όπως το ψεύτικο success story του 14, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε και η ανεργία αποκλιμακώνεται ουσιαστικά»

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία, τονίζοντας την καταγραφή ανάπτυξης για τρία διαδοχικά τρίμηνα – αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2017, 1,6% το δεύτερο και τουλάχιστον κατά 1,3% το τρίτο.

Για τις εξαγωγές του α’ εννιαμήνου 2017, είπε πως έχουν αυξηθεί κατά 7,6%, με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν.

«Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο επτάμηνο του 2017. Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, το 2016, συνολικά αυξήθηκαν 142% σε ετήσια βάση, ενώ το α’ εννεάμηνο 2017 σημειώνουν νέα άνοδο 69% αντίστοιχα» τόνισε.

«Για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008-2009 ανακάμπτουν ετησίως σε όγκο, στο α’ εννεάμηνο 2017, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο κατά 19% και 2% αντίστοιχα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους οικονομικούς δείκτες, λέγοντας ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται ουσιαστικά. «Το ’14, με εσάς η ανεργία χτύπησε ταβάνι, έφτασε το 27%. Η ανεργία των νέων το 60%», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα τα στοιχεία της Εργάνη μας λένε ότι η ανεργία έπεσε ήδη από το 27% στο 20%, είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις»

Μέσα στο 2017 μόνο, καταγράφηκαν 14.000 περισσότερες επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, 14.000 περισσότερες μέσα στο 2017. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Νομίζω ότι σας έκανε κακό η εμφάνιση του κ. Σαμαρά, ας κάτσει στην κρυψώνα του», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη»

«Μας λέτε όμως ότι εμείς υπερφορολογούμε και έχουμε διαλύσει τη μεσαία τάξη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «είναι υπερφορολόγηση τα 5 δισ., ενώ δεν είναι τα 30 δισ. φόροι που φέρατε εσείς; Σε ποιο κόσμο αλήθεια;».

«Ποιός έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιός την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιός το τέλος επιτηδεύματος;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα, αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό. Και τώρα μας κατηγορείτε γι’ αυτά που εσείς φορτώσατε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών» , είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εφάρμοσε το αφορολόγητο των αγροτών.

«Τα βάλαμε για πρώτη φορά με τα μεγάλα ψάρια και τη φοροδιαφυγή»

«Τα βάλαμε για πρώτη φορά με τα μεγάλα ψάρια και τη φοροδιαφυγή, όταν εσείς κρύβατε στα συρτάρια των υπουργών τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση»

«Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν κάνει τις συγκρίσεις, δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δεν πετυχαίνατε πλεονάσματα και δεν μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ., φέτος 1,5 δισ.», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση, άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα ο ΕΦΚΑ καταλήγει να είναι 2 δισ. πάνω από το στόχο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μηρυκάζετε μια γραμμή, την αναπαράγουν και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν και θεωρείτε ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και δεν συγκρίνει. Υπάρχει βέβαια και το σκέλος του περιορισμού των εξόδων όπου εξοικονομήσαμε 180 εκατ. από την επισκόπηση των δαπανών των υπουργείων και αυτό με δική μας πρωτοβουλία, και όχι με εντολή των δανειστών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια»

«Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια. Αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά. Και υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως, κ. Μητσοτάκη, ποιών δαπανών;» ρώτησε ο πρωθυπουργός.

«Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό, το είπατε, όλοι οι συμβασιούχοι έξω» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται αυτό που αποδέχτηκε η τρόικα, όταν φέραμε τη ρύθμιση για τους πυροσβέστες πενταετούς διάρκειας.

«Φέραμε νόμο που θεσμοθετεί τη θέση των γενικών γραμματέων χωρίς να χρειάζεται να φεύγει ένας γραμματέας όταν φεύγει ο υπουργός ή η κυβέρνηση»

«Μας κατηγορείτε για αύξηση του αριθμού των γενικών γραμματέων όταν εμείς φέραμε νόμο που θεσμοθετεί τη θέση χωρίς να χρειάζεται να φεύγει ένας γραμματέας όταν φεύγει ο υπουργός ή η κυβέρνηση, και λέτε ότι τους αυξήσαμε γιατί για κάποιο χρόνο θα λειτουργούν παράλληλα ε! Αυτό είναι λαθροχειρία κύριε Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Με το κεκτημένο της δημοσιονομικής σταθερότητας μπορέσαμε και προχωρήσαμε στην απονομή του κοινωνικού μερίσματος στοχευμένα και δίκαια»

«Με το κεκτημένο της δημοσιονομικής σταθερότητας μπορέσαμε και προχωρήσαμε στην απονομή του κοινωνικού μερίσματος στοχευμένα και δίκαια. 1,4 δισ. ευρώ αποδόθηκε προς το ένα τρίτο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός

«Την εφάπαξ ενίσχυση των 400 ευρώ στους νέους ανέργους, τη βαφτίσατε φιλοδώρημα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Προσβάλλοντας για μια ακόμη φορά, όχι την κυβέρνηση αλλά όλους αυτούς τους ανθρώπους, που η πολιτική σας τους έκανε να μοιάζουν με πλεονάζον προσωπικό σε υπό εκκαθάριση επιχείρηση», σημείωσε.

«Είναι όμως γεγονός ότι η όποια ενίσχυση προς τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στην ανεργία, για σας είναι φιλοδώρημα και χαρτζιλίκι», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Το 2019 θα είναι έτος εκλογών

«Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε, με ό,τι δυνατότητα μας παρέχεται στα σημερινά πλαίσια, αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «εμείς το βλέπουμε ως καθήκον εσείς ως ψηφοθηρικές παροχές. Για αυτό και φαγωθήκατε ότι μοιράζουμε επειδή έρχονται κάλπες. Κρατηθείτε, μην βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019. Γιατί το ’19 θα είναι το έτος των εκλογών».

Τα πιο ευάλωτα στρώματα της κρίσης ωφελούνται άμεσα και τώρα που το έχουν ανάγκη

«Πέρα όμως από τα χρήματα που αποδόθηκαν λόγω της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, εμείς έχουμε τη διαρκή μέριμνα για την ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού, πράγμα που αποτυπώνεται σε αυτόν που ψηφίζουμε σήμερα. Προβλέπεται λοιπόν η διάθεση επιπλέον πόρων σε σχέση με πέρυσι στα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα και την επέκταση της κάλυψης των βρεφονηπιακών σταθμών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ως προς τα οικογενειακά επιδόματα πως αυξάνονται κατά 40%, από τα σημερινά 650.000.000 ευρώ σε 910.000.000 ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «στο πλαίσιο του συνολικότερου σχεδίου κοινωνικής προστασίας συνεχίζεται σειρά δράσεων, όπως Δαπάνη 760 εκατ. ευρώ για παροχή του ΚΕΑ σε 700.000 δικαιούχους, καθώς και ενεργοποίηση του 2ου και 3ου πυλώνα για παροχή υπηρεσιών και ένταξη στην εργασία. Τα πιο ευάλωτα στρώματα της κρίσης ωφελούνται άμεσα και τώρα που το έχουν ανάγκη».

Η σιωπή σας κ.Μητσοτάκη πάνω στο θέμα των φορολογικών παραδείσων είναι αποκαλυπτική

«Για να εμπεδωθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, χρειάζονται βαθιές τομές και συγκρούσεις.Όπως στον τομέα της φοροδιαφυγής. Γιατί οι έντιμοι πολίτες αισθάνονται αρκετές φορές υπέρμετρο και άδικο το βάρος που έπεσε στις πλάτες τους τα χρόνια της κρίσης, όταν κάθε τρεις και λίγο ακούν για φορολογικά σκάνδαλα και φορολογικούς παραδείσους», είπε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας « εσάς αυτό δεν σας αγγίζει κ. Μητσοτάκη. Για τη φοροδιαφυγή και τις μόνιμες φοροαπαλλαγές που απολάμβαναν οι έχοντες σε αυτή τη χώρα, δεν βγάζετε λέξη. Παριστάνετε ότι δεν ξέρετε για την φοροδιαφυγή, όταν συστηματικά η χώρα μας ήταν 5 με 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τα έσοδα» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη «όταν χάναμε ένα ολόκληρο ΑΕΠ κάθε δεκαετία εξαιτίας της φοροδιαφυγής δεν ξέρατε ότι και αυτό θα οδηγούσε σωρευτικά στη χρεοκοπία της χώρας; Εκεί όμως που είστε ακόμη πιο φειδωλός κύριε Μητσοτάκη είναι στο θέμα των φορολογικών παραδείσων».

«Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια νομική τεχνολογία φοροαποφυγής ιδιαίτερα χρήσιμη για τα συμφέροντα που πρόσκεινται σε εσάς, αλλά η σιωπή σας πάνω στο θέμα είναι αποκαλυπτική, πάρτε μια θέση έστω πάνω στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων που καλούν για συντονισμένες δράσεις των κρατών μελών πάνω στο ζήτημα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Αλλά ξέρω δεν νιώθετε άνετα με αυτό το ζήτημα, κάτι φαίνεται να σας ενοχλεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Αποτύχατε δύο φορές

«Κοροϊδέψατε το λαό δύο φορές. Εκλεγήκατε την πρώτη φορά ως αντιμνημονιακοί και τη δεύτερη ως μνημονιακοί. Αποτύχατε δύο φορές. Την πρώτη φορά μας στοιχίσατε 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας σας θα το πληρώνουμε οι Έλληνες για πολλά χρόνια» είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «προϋπολογισμό λιτότητας» ενώ τον χαρακτήρισε «αντιαναπτυξιακό», «προϋπολογισμό φόρων» και «αντιλαϊκό».

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα σέρνεται. Δεν αξίζει στους πολίτες άλλος ένας χαμένος χρόνος μετά από τόσες θυσίες. Εδώ και τρία χρόνια κρύβετε το πραγματικό πρόβλημα και ψεύδεστε συνειδητά».

«Παράγετε υπερπλεονάσματα για να μοιράσετε επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες λογικές της μεταπολίτευσης ανέφερε και υπογράμμισε πως ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του, χρωστάει στην εφορία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας: «Χάσαμε μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Και αυτό δεν λέγεται επιτυχία. Ο στόχος στις επενδύσεις ήταν για 9,1% και είναι στο 5,1%. Οι προβλέψεις για την οικονομία πέφτουν έξω με κυριότερη αυτήν για τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει, έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα μέχρι το 2020 και θα υπάρξει σκληρή επιτήρηση».

Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, που ξέφυγαν από το αυστηρό πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Βασίλης Λεβέντης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσαν «βέλη» κατά της κυβέρνησης τόσο για την οικονομική της πολιτική όσο και για πληθώρα άλλων θεμάτων.

Γεννηματά: Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της σημερινής κυβέρνησης

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ότι βύθισε τους πολίτες στα χρέη και την απόγνωση, άσκησε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της σημερινής κυβέρνησης.

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής μέσα από ήττα της σημερινής κυβέρνησης και έστειλε μήνυμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι δεν θα μετατραπεί σε δεκανίκι κανενός. «Όλοι οι προϋπολογισμοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν τραγικά αποτυχημένοι, η ακραία υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών», είπε, παρομοιάζοντας την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης με τα επιδόματα της Φρειδερίκης.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και σημείωσε ότι έξοδος από την κρίση με φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. «Είναι αργά για δάκρυα Αλέξη», σχολίασε αναφερόμενη στην πρόσκληση του πρωθυπουργού προς υποψήφιους επενδυτές. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νουθετείτε τις τράπεζες, έχετε την ευθύνη για τους πλειστηριασμούς», ανέφερε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να ψηφίσει την πρόταση νόμου που κατέθεσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Επιτέθηκε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να δοθεί μέσα από συντηρητικές επιλογές και επεσήμανε την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας και προοδευτικής διακυβέρνηση μέσα από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Θεοδωράκης: «Ταξικός πόλεμος απέναντι στη μεσαία τάξη»

Για «ένα ταξικό πόλεμο» απέναντι στη μεσαία τάξη μίλησε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προχώρησε σε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό». Και αυτό γιατί, όπως είπε, «επιφυλάσσουν φόρους γι’ αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους».

«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μοιράζει αυτές τις ημέρες κάτι «υπόλοιπα», αλλά τα έχει πάρει στο πολλαπλάσιο από τους φόρους που έβαλε στον καφέ, τη μπύρα, το τηλέφωνο, τη τηλεόραση, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «ανίκανη να εργαστεί για την ανάπτυξη της χώρας» και ισχυρίστηκε ότι «θα συνεχίσει να αναδιανέμει φτώχεια, μιζέρια και φόρους και το βόλεμα σε ένα σπάταλο κομματικό κράτος».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το Ποτάμι δεν μπορεί να εγκρίνει τον προϋπολογισμό.

Λεβέντης: Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ίδιος με τους προηγούμενους

Σε επιθέσεις κατά της κυβέρνησης αλλά και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βασίλης Λεβέντης.

Στην έναρξη της ομιλίας του έστρεψε τα «πυρά» του κατά του «γαλάζιου» προέδρου, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «έθιμο» όταν ανεβαίνει στο βήμα, να απέρχεται.

«Του εύχομαι να μη με χρειαστεί μόνο, γιατί αν με χρειαστεί θα απέλθω εγώ. Αυτά πάνε δανεικά» είπε χαριτολογώντας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, που παράλληλα υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης βάζει όλη του την προσπάθεια στο να πάρει την κυβέρνηση «με μπόνους».

Σχολιάζοντας τον φετινό, προς ψήφιση προϋπολογισμό, είπε ότι «είναι ίδιος με τους προηγούμενους, του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά» και προσέθεσε ότι «και από αυτόν τον προϋπολογισμό αφαιρούνται κάποια λεφτά. Άρα, δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά παίρνει. Προσπαθούμε, με κόψιμο των συντάξεων και επιβολή φόρων, να επιβιώσουμε. Πόσα χρόνια μπορούμε να πάμε έτσι; Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει».

Κουτσούμπας: «Επιχειρείτε να μας πείσετε πως ζούμε κάπου αλλού»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό έκανε λόγο για «θράσος» και «πολιτική εξαπάτηση».

«Επιχειρείτε να μας πείσετε πως ζούμε κάπου αλλού, σε άλλη χώρα όπου έχει ξεκινήσει η “δίκαιη ανάπτυξη” για όλους» είπε ο ίδιος.

Ισχυρίστηκε επίσης, ότι η κυβέρνηση αρχικά ζήτησε από τους εργαζόμενους να κάνουν θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση ενώ τώρα ζητά το ίδιο για να «θωρακιστεί η ανάπτυξη».

«Και με ανάπτυξη δηλαδή και με καπιταλιστική κρίση, η κατάσταση για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνεται, τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται συνεχώς» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να απαντήσει για το τι συμφωνήθηκε στο ταξίδι στις ΗΠΑ, τις ενέργειες που θα κάνει για την οριοθέτηση και την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ καθώς και τι σκοπεύει να κάνει σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους.

Τζανακόπουλος: Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

«Είμαστε ακόμη εδώ και ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό Προϋπολογισμό», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αντιπολίτευσης. Όπως τόνισε τα καταστροφικά σενάρια αποτυχίας διακινήθηκαν πολλαπλώς και επανειλημμένως από την αντιπολίτευση, τους εκπρόσωπους της πολιτικής ελίτ, «που έχουν αποσυρθεί και πλέον παρεμβαίνουν δια τηλεοράσεως» και της παλιάς κρατικοδίαιτης και καλομαθημένης επιχειρηματικής ελίτ, διάφορους δημοσιογράφους και κάθε λογής εκπρόσωπους του παλιού πολιτικού συστήματος «που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου υπερασπίστηκε το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ για 55.000 νέους, εισπράττοντας χειροκροτήματα από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ταυτόχρονα αποδοκιμασίες από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Είπε ο κ. Μητσοτάκης τα 400 ευρώ ‘φιλοδώρημα’. Αλλά το 2012, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο υποκατώτατος μισθός, ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών μειώθηκε στα 430 ευρώ καθαρά. Και είναι τα 400 ευρώ εφάπαξ ενίσχυση, φιλοδώρημα για τον κ. Μητσοτάκη αλλά τα 430 ευρώ μισθός νομοθετημένος για τους νέους δεν ήταν φιλοδώρημα! Ήταν πράξη λογική», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Αν κάτι αλλάζει σε αυτή τη χώρα είναι γιατί παρά την υλοποίηση ενός σκληρού προγράμματος σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλεί κάθε περιθώριο που αφήνει η οικονομία για να βελτιώνεται η ζωή και η καθημερινότητα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», είπε και πρόσθεσε ότι έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος που το πήραν περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια οικογένειες, η οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν περισσότερα από 55.000 νέα παιδιά, η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για περισσότερες από 650.000 οικογένειες στη χώρα, ο ενισχυμένος κοινωνικός προϋπολογισμός που θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή.