Σταματούν από σήμερα να χορηγούν αναλώσιμα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ τα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της μη λειτουργίας της εφαρμογής του μηχανογραφικού συστήματος e- dapy. Τα μόνα αναλώσιμα που θα παρέχουν θα είναι συγκεκριμένες ταινίες μέτρησης σακχάρου για διαβητικούς.

«Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε στα τυφλά χωρίς μηχανογραφικό σύστημα, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουμε ποια ιατροτεχνολογικά αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, σε ποιες τιμές και υπό ποιες προϋποθέσεις» αναφέρουν οι φαρμακοποιοί σε επιτολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Όπως αναφέρει το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), σε περίπτωση που η εφαρμογή δεν λειτουργήσει έως τις 31 Οκτωβρίου, η εισήγηση-πρότασή του θα είναι να επεκταθεί η αναστολή χορήγησης και για τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη από την 1η Νοεμβρίου, τα οποία στην παρούσα φάση εξαιρέθηκαν καθώς «δεν θέλουμε αιφνιδιαστικά να φέρουμε σε δύσκολη θέση τους διαβητικούς ασθενείς».

Ειδικότερα, τα φαρμακεία θα χορηγούν ταινίες μέτρησης σακχάρου με ανώτατη τιμή αποζημίωσης τα 19,5 ευρώ, βελόνες για φυσικοσύριγγες εκτός NOVOFINE που δεν αποζημιώνονται, σκαρφιστήρες και σύριγγες ινσουλίνης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τρίτη, με μοναδικό θέμα τη λήψη αποφάσεων για τα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της μη λειτουργίας του συστήματος.

πηγή http://www.insider.gr